Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Sverigerulltårta

Hello och hej!

Jag hoppas att ni alla mår bra under rådande omständigheter. En konstig känsla av att vara i någon slags bubbla även om inget kring epidemin har påverkat min vardag på något sätt. Jag jobbar som vanligt, lite möten har blivit inställda och en del bokas om till Skype-möten istället men inga dramatiska förändringar mot hur det vanligt vis är.

Det som egentligen har påverkat mig är den galna hamstringen i matbutikerna som många har ägnat sig åt. För idag när jag skulle köpa nytt mjöl var det fullständigt rensat på vetemjöl, det var fullständigt rensat på alla påsar med vetemjöl. Till och med de varianter från de små kvarnarna som också har ett betydligt högre pris var helt slut. Det enda som fanns var vetemjöl special och det var jag inte i behov av. Så där kunde det ställt till det för uppdaterings möjligheterna för bloggen (ja, jag hissar upp ilandsproblemsflaggan här...) Sen hade jag lite tur när mina föräldrar var och handlade i en butik på andra sidan av stan och där fanns gott om mjöl. Problemet löst med andra ord :)

Idag kommer ett recept där jag blandat två klassiska recept med varandra. Rulltårta som jag fyllt med fyllningen som man vanligtvis har i sverigekakan. Det blev på alla sätt en väldigt bra kombination. Rulltårtan blir väldigt saftig, eller mer åt det krämiga hållet med hjälp av vaniljfyllningen och passar perfekt till en kopp starkt kaffe. Dessutom superenkelt och snabbt från start till fikadags, vem tycker inte om den typen av recept liksom?!

Kram och godnatt<3

    Hur

    Rulltårta

    1.

    Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljpulver, vänd sedan ner det i äggvispet så allt blir ordentligt blandat. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i ca 5 minuter.

    Förbered under tiden ett annat plåtpapper på en plan värmetålig yta och strö över socker på pappret. Stjälp upp kakan på det sockrade pappret direkt från ugnen. Lossa det övre plåtpappret från kakan, fukta det lätt om det inte släpper av sig själv.

    Fyllning

    1.

    Gör fyllningen medans rulltårtan gräddas i ugnen.

    Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om ordentligt.

    Häll ut fyllningen jämnt över hela kakan och rulla sedan ihop den ut med långsidan och låt den sedan svalna i kylskåpet. Skär i skivor, servera och njut!

    Ingredienser

    Rulltårta

    3 st ägg

    1,5 dl strösocker

    2 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    Gräddning: 250 grader, ca 5 minuter

    Fyllning

    100 g smör

    1 dl mjölk

    1 msk vaniljsocker