Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Saffransbullar med mandelmassa

En härlig dag fylld med julbak och umgänge med vänner. Saffransbullar med mandelmassa är dagens projekt.

Hur

1.

Börja med fördegen. Värm upp mjölken till knappt fingervarmt. Smula hösten i degbunken till bakmaskinen och häll över den uppvärmda mjölken över. Tillsätt saffranet och rör runt så jästen löser upp sig. Blanda ner 8,5 deciliter av vetemjölet och arbeta ihop till en deg (ca 5-7 minuter med bakmaskinen). Täck skålen med duk eller plast och låt jäsa i ca 20 minuter.

2.

Blanda ner resterande ingredienser till degen och låt maskinen arbeta degen länge (ca 10-15 minuter) så den blir len och börjar släppa från kanterna. Låt degen jäsa ytterligare en gång under en duk eller plast, denna gången i ca 30 minuter.

3.

Gör under tiden fyllningen: Rivmandelmassan och rör ihop med det rumsvarma smöret till en kräm, sikta ner vaniljsockret och tillsätt nymornad kardemumma. Rör till en slät kräm.

4.

Dela degen i två delar.

Ingredienser

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffran

8,5 dl vetemjöl

150 g smör

1,5 dl strösocker

2 krm salt

250 g mandelmassa

3 msk vaniljsocker

1 tsk kardemumma