Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Saffransbullar med mandelgömma

Ett recept på smidiga och supergoda saffransbullar som bara jäser en gång. Perfekt som komplement till andra favoritbullar.

Hur

1.

Förbered först fyllningen. Riva mandelmassa och rör ihop den med rumsvarmt smör och nystött kardemumma. Ställ åt sidan.

2.

Deg- Smula jästen i en bunke (gärna den till bakmaskinen). Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm smörblandningen till knappt 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt, ägg och saffran. Blanda om och tillsätt mjölet i några omgångar. Degen ska inte vara för kladdig utan gå att arbeta ut direkt, så tillsätt mjöl tills degen känns lättarbetad.

3.

Häll ut degen på bakbordet och dela i 20-25 delar. Rulla dem till släta bullar och gör ett hål i botten på varje genom att dra ut bullen något och trycka med tummarna.

4.

Lägg på en klick fyllning, ungefär en rågad tesked, och vik sedan in kanterna och nyp till, så att fyllningen är helt täckt.

5.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.

6.

Grädda bullarna i ugnen på 250 grader i ca 5-7 minuter, tills de är gyllenbruna.

Ingredienser

50 g jäst

150 g smör

400 g mjölk

90 g socker

1 krm salt

0,5 krm hjorthornssalt

1 ägg

0,5 g saffran

650-670 g vetemjöl

200 g mandelmassa

2 tsk kardemummakärnor