Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

moussetårta med björnbär och citron

En syrlig kladdkaka med mycket citronsmak ihop med en frisk björnbärsmousse, en perfekt tårta att servera efter en middag.

Hur

1.

Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. När det smält, ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen (grov hackad) så den smälter. Riv skalet från citronen fint och rör ner det i smör- och chokladblandningen. Blanda mjöl och socker i en bunke, knäck ner äggen och blanda också ner chokladblandningen. Rör till en jämn smet och häll sedan upp den i en smord och bröad springform (ca 22 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen. Låt kladdkakan svalna.

2.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter) och placera kladdkakan på botten. Gör sedan moussen.

3.

Börja med att blanda gelatinpulver och vatten i en liten skål och ställ det åt sidan för att svälla i ca 5 minuter. Koka bären så de mosar sönder. Passera dem sedan genom en finmaskig sil och ta tillvara på saften. Blanda den varma björnbärssaften med gelatinet, sockret, vaniljsockret och zest från en citron. Vispa grädden till medelhårda toppar och rör sedan ner yoghurten. Blanda sist ihop det med björnbärsröran.

4.

Fukta insidan av kanten på springformen och placera en kaka i botten. Häll hälften av moussen över kakan och jämna till ytan. Lägg sedan på den andra kakan och häll över resten av moussen. Jämna till ytan och ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Ingredienser

100 g smör

2 st citroner

100 g vit choklad

2 st ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

375 g björnbär

2,25 tsk gelatinpulver

2 msk vatten

4,5 msk strösocker

3 tsk vaniljsocker

1 st citron

3 dl vispgrädde

1 dl naturell yoghurt