Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Gustav Adolf-bakelse

Recept på goda Gustav Adolf-bakelser

Hur

1.

Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en bakmaskin med vinge (alt för hand eller i matberedare)en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg.

2.

Forma till degen till en tjock platta och plasta in den. Låt degen vila i kylskåpet i ca 10-15 minuter.

3.

Ta sedan fram degen och lägg den mellan två bakplåtspapper och kavla ut den, ca 3 mm tjock. Stansa ut rundlar (ca 8-9 cm i diameter) med mellanrum mellan varje och ta bort degen som blir mellan. Kavla och stansa ut hela degen.

4.

Grädda kakorna i mitten av ugnen, 200 grader i ca 6-8 minuter så de får en lite lätt gyllene ton. Låt dem svalna innan montering.

5.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart.

6.

Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt.

7.

Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar

Ingredienser

125 g smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 st äggulor

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 st vaniljstång

5 st äggulor

1,5 dl strösocker

3 msk maizena

25 g smör

1 dl hallonsylt

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1-1,5 tsk vatten