Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Citronmoussetårta

En syrlig citronmoussetårta med nötbotten och italiensk maräng.

Hur

1.

Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget under tiden. Vänd sedan i hasselnötsmjöl och vetemjöl och börda försiktigt ihop till en jämn smet. Häll sten i en smord form, ca 16 cm i diameter. Grädda 175 grader, ca 15-20 minuter

2.

Riv skalet från alla tre citronerna och pressa ur saften från en av dem. Blanda hälften av grädden med gelesockret i en kastrull och koka upp. Blanda i citronzest och saft i gräddblandingen, ta sedan av från värmen och ställ det att svalan helt. Vispa under tiden resterande grädde till mjuka toppar och blanda ihop allt när den blandningen som kokat är helt sval.

3.

Spänn fast bakplåtspapper i botten på en srpingfomr (ca 20 cm i diamter) och täck insidorna med bageriplast. Lägg marängbotten centrerade på botten av springformen och häll på citronmoussen

Ingredienser

100 gram hasselnöttsmjöl

60 gram äggvita

70 gram strösocker

0,5 msk mjöl

1 dl gelesocker

4 dl vispgrädde

3 st citroner

100 g äggvita

70 g vatten

185 g strösocker