by Malin Sahlberg

Vindruvspaj

Hej!
Sitter och väntar på att dagens grillmiddag ska bli klar. Är riktigt hungrig efter dagens röjning av klädkammaren i det gamla huset på landet. Den visade sig vara värsta guldgruvan när man gillar gamla saker som jag gör. Det var allt från fina koffertar, en gammal ljuskrona och en helt fantastiskt fin gammal symaskin. Skulle kunna gissa att den är så pass gammal att den måste var bland de första elektriska symaskinsmodellerna som tillverkades.

Till efterätt idag blir det vindruvspaj, en ny grej som jag testade för första gången nu att göra. Jag kunde inte hålla mig när jag fotade så jag tjuvsmakade en lite bit och den var riktigt god. Lite annorlunda att baka med vindruvor, men det funkade bra även om jag var lite skeptisk från början. Receptet kommer från början från kokboken- två systrars söta.

Ingredienser:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
150 g smör
1-2 msk kallt vatten
en nypa salt

Fyllning
500 g vindruvor
2 msk smält smör
1 msk pressad citron
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Smultäcke
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
50 g smör 8rumstemperarat)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk rivet citronskal

Gräddning: 200 grader, 20 + 20 minuter

Gör så här:
Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen förutom vattnet i en matberedare. Tillsett vattnet i slutet, lite i taget. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp 20- 30 minuter. Mossa vindruvirna lite och blanda med det smälta smöret och citronsaften. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och blanda sedan ihop det med vindruvorna. Kavla ut pajskalet och täck pajformen (ca 22 cm i diameter) ordentligt. Skär av degen jäms med kanterna. Häll i vindruvsfyllningen och rädda i 20 minuter. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till smultäcket, häll över det över pajen och grädda i ytterligare 20- 25 minuter. Servera pajen ljummen  med lite vaniljglass eller vispad grädde.

Happy Baking!
/Malin

  • Paj

Gillar

Kommentarer