by Malin Sahlberg

Vinbärscurd

Hej!
Så kom första regnet på semestern precis, det är bara lite lätt duggregn så jag ska inte klaga. Det behövs verkligen lite väta i marken nu, det är så torrt när man går i skogen och plockar bär eller letar efter svamp. Så att det regnar så här 17 dagar in på semestern känns helt ok, jag hoppas att de små kantarellerna suger åt sig varje liten droppe som kommer nu så att de orkar växa till sig lite till. Någon kantarellmacka hade ju varit gott om det blev även denna sommar.

Som jag skrivit tidigare så har vinbären vuxit finfint här i trädgården, det torra vädret till trots. Jag har plockat och plockat men det syns knappt på buskarna ändå. Jag har frusit in några kilo bär, kokat gelé på en hel del och nu senast kokade jag curd på dem. Det blev så gott, en härlig sötsur smak på den och dessutom en ljuvlig rosa rödfärg. Passar perfekt till bakning i olika former och istället för marmelad till goda ostar och lite kex.

I nästa inlägg kommer det ett riktigt kalasrecept där kurden ingår, så pass på och plocka vinbär inför det. Vill ni förbereda curden in för det så koka två omgångar eller gör dubbel sats för det går åt då :-)

Ha en fin kväll<3
Kram

Ingredienser
500 gram röda vinbär
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
50 gram kallt smör
2 st äggulor
3 msk maizena


Ca 2 dl curd

______________________________


Gör så här:
Skölj och rensa vinbären. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp det och låt koka i ca 5- 7 minuter så att bären släpper sin saft. Montera silställningen över en skål eller likande och häll över bärkoket. Låt det rinna av i ca 30 minuter, pressa inte ut saften för då blir det grumligt.

Häll vinbärssaften i en gryta och blanda ner socker och smör. Låt blandningen koka upp försiktigt och rör då och då i den. Ta av grytan från värmen och låt den svalan i några minuter. Sikta ner maizenastärkelsen och blanda. Tillsätt sedan äggulorna under omrörning och ställ tillbaka grytan på spisplattan med medelvärme sjud tills att curden tjocknar.

Rör hela tiden och passa så att det inte kokar då skär sig curden. Häll upp i en burk med lock och låt svalna innan den ställs i kylen. Håller i ca 1,5 -2 veckor.


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer