by Malin Sahlberg

Vaniljgrottor

Vaniljgrottor!

Lite som en uppvärmning inför vaniljhjärtan som jag tänker vi gör inför nästa måndag och alla hjärtans dag. Och egentligen om vi ska hålla oss till hur det smakar så är det här precis lika bra som vaniljhjärtan- det är verkligen lika gott<3

Och går som du förstår aningen fortare att göra. Det blir mer vaniljkräm än vad som går åt till kakorna så antingen gör du ännu mera deg eller så är krämen god till bär, en skiva sockerkaka eller helt ärligt- en sked från burken och direkt i munnen :p

Kram

INGREDIENSER

-vaniljkräm-
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

-mördeg-
250 g smör
6 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 st äggulor

Gräddning: 175 grader, ca 7-9 minuter
Ca 30 kakor

-

Gör så här:

-vaniljkräm-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart.

Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt.

Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen.

Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.

-mördeg-

Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedaren eller gör det för hand. Tänk på att göra det snabbt oavsett metod, det ska bara precis gå ihop till en deg.

Dela sedan degen i ca 30 lika stora delar (bäst är att använda våg här) och rulla dem till släta bollar. Placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt med mellanrum och gör en grop mitt i varje boll och fyll på med vaniljkräm.

Grädda, låt svalna- klart av njuta!


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar