Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Syrlig chokladpannacottakaka

En läcker tårta med en sable breton botten, lemon curd och chokladpannacotta. Perfekt att förbereda några dagar i förväg och sedan lägga ihop samma dag som servering.

Hur

1.

Blanda ihop socker och smör (enklast i bakmaskin med vinge). Kör tills massan är helt jämn, blanda sedan ner mjöl, salt, bakpulver och äggulor och blanda tills det gått ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en rektangulär form, cirka 10 x 35 cm och baka på 175 grader varmluft i cirka 15–17 minuter. Den ska ha gyllenbrun färg men fort­farande kännas mjuk i mitten. Låt kakan svalna.

2.

Börja med att blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden och ta av den från spisvärmen. Rör ner chokladen och rör tills den smält helt. Krama ur vattnet från gelatinbladen och blanda ner dem i gräddbladningen så även de smälter ordentligt. Häll pannacotta i en vid skål och ställ kallt i minst 5 timmar.

3.

Lägg kakan på ett serveringsfat och bred på lemoncurden. Vispa upp pannacottan fluffig med elvisp eller i bakmaskinen. Montera en tyll i spritspåse och fyll sedan med pannacotta. Spritsa pannacotta på kakan. Dekorera eventuellt med bär. Klart att njuta:)

Ingredienser

140 g strösocker

150 g rumsvarmt smör

200 g vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

3 st äggulor

1,5 st gelatinblad

125 g mjölkchoklad

2,5 dl grädde

0,5 dl Lemon curd