by Malin Sahlberg

Sommarmoussetårta

​Hej torsdag!

Igår var det dags för en av sommaren höjdpunkter, Kräftpremiären. Jag har fiskat kräftor så länge jag kan minnas. Här på lantstället är det alltid premiär första onsdagen i augusti och det är lite av en happening i byn. Prick kl. 17 får man börja lägga i sina burar  sjön och tidigast efter kl 24 får man börja vittja sina burar på premiärnatten. 

Kräftpremiären betyder fest i vår familj så det fixas lite extra ned mat och efterätt den här dagen. Jag experimenterade ihop en tårta dagen till ära. En moussetårta med mandelbotten och både hallon- och limemousse. Den blev riktigt riktigt god. Fräscha smaker och lätt och krämig i konsistensen. Trots att det är några moment för att göra den så går det rätt fort, det är bara lite väntetiden för mousserna men då kan man greja med annat. Den går fint att förbereda dagen innan eller  göra delar botten en dag och mousserna dagen efter. Tycker verkligen ni ska testa denna!!

Ingredienser:

Mandelbotten
1 dl äggvitor (ca 3 ägg)
1 dl strösocker
100 g mandelmjöl ( ca 2 dl)

Hallonmousse
300 g hallon
1dl strösocker
3 st gelatinblad
2,5 dl vispgrädde

Limemousse
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
2 dl vispgrädde
2,5 st gelatinblad
2 st lime (skal och saft)

Gräddning (mandelbotten): 175 grader, ca 20 minuterGör så här:​​
Mandelbotten- vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner mandelmjöl och socker. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform med en diameter på 20-22 cm. Smöra och mjöla kanterna. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i ugnen. Låt tårtbotten svalna i formen och plocka ur den från formen och ta bort bakplåtspapperet. Diska formen och lägg tillbaka botten. Lägg plastremsor ut med kanten på formen ( typ OH- film). Då är det lättare att ta bort formen sedan när moussen är i.

Hallonmousse- börja med att läggs gelatinet i kallt vatten. Häll hallonen och sockret i en kastrull och koka upp. Låt det koka i minst 3 minuter för att vara säker på att ev bakterier dör. Rör ordentligt så att hallonen mosas. Ta bort kastrullen från plattan och krama ur vattnet ut gelatinbladen och vispa ner dem i de varma hallonen. Låt hallonpurén svalna till rumstemperatur. (Det går fortare om man häller upp dem i något annat än den varma kastrullen och sedan låter det stå i ett kallt vattenbad.) Vispa grädden till det blir mjuka toppar. Rör först ner ungefär 1/4 av grädden i hallonpuré så att det blandas ordentligt. Vänd sedan mjukt ner resterande del av grädden. Bred ut moussen riktigt jämnt över botten i springformen och ställ kallt i 1,5- 2 timmar innan nästa mousse hälls på.

Limemousse- blöt lägg gelatinbladen. Riv limeskalet och pressa ur saften (ca 0,75 dl). Lägg saft och ska i en kastrull och koka upp det. Ta av det från plattan och rör ner gelatinet. Sila vätskan. Vispa grädden så det blir mjuka toppar och rör sedan ner den kondenserade mjölken. Vänd efter det ner limesaften så att det blandas ordentligt. Bred ut limemoussen över hallonmoussen i formen. Jämna till ytan ordentligt för att få en snygg topp på tårtan. Låt kallt i ca 3 timmar.

Chokladflan- smält chokladen. Klicka ut lite choklad på ett bakplåtspapper och dra sedan ut den med hjälp av baksidan av en sked. Upprepa tills att det är tillräckligt många för att täcka runt om tårtan. Jag behövde nog ca 15 st. Men det beror lite på hur breda de blir. Ställ dem kallt tills att tårtan ska dekoreras.

Ta fram tårtan från kylen och skär försiktigt med en kniv ut med kanten för att få plasten att släppa. Ta bort formen. Tryck försiktigt dit chokladflanen och dekorera toppen av tårtan med bär och lite krossade maränger. Servera!


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer