Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Sommar Pavlova

Hej söndag!

Midsommarhelgen är strax över och det är väl bäst att ladda inför en ny jobbvecka. Inte riktigt dags att börja räkna ner till semestern än. 

Hoppas ni hade ett härligt midsommarfirande i solen! Underbart att det äntligen var en midsommarafton med värme och sol, fast jag konstaterade att jag trots det härliga vädret hade varmare på både jul och nyår nu senast... nu kan det ju möjligen eventuellt bero på att jag firade det i Australien då ;)

Midsommar firande jag i huset på landet och vi inledde med fika där jag hade bakat denna midsommarpavlova med flädermarinerade jordgubbar. Så där fick jag ihop både Sverige och Australien i ett och samma bakverk. Pavlova är för mig väldigt starkt förknippat med just Aussie medans det knappt finns något svenskare än jordgubbar. En perfect match helt enkelt!

Kram och fin kväll<3


    Hur

    Pavlova

    1.

    Börja med att värma ugnen till 125 grader.

    2.

    Vispa sedan äggvitorna och bakpulvret i en väl rengjord bunke (enklast med bakmaskin) och vispa på medelhastighet tills det blir mjuka toppar av smeten.

    3.

    Tillsätt sockret en matsked i taget och vispa under tiden, fortsätt sedan vispa tills att det blivit en glansig och tjock maräng.

    4.

    Strö över majsmjöl, vaniljpulver och vinäger, vänd ner det så allt blandas väl.

    5.

    Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut marängen i en rundel mitt på plåten.

    6.

    Ställ in marängen i ugnen och sänk värmen till 100 grader.

    7.

    Grädda i ca 45 minuter och stäng sedan av ugnen, öppna snabbt ugnsluckan och släpp ut ånga.

    8.

    Stäng direkt igen och låt sedan marängen att torka under minst 4 timmar men gärna längre.

    9.

    Det går bra att förvara marängen i ugnen tills att den ska användas.

    Fläderjordgubbar

    1.

    Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i mindre bitar, kvartar är lagom om det är inte är allt för stora bär. Lägg dem i en burk och slå på saften. Rör rund så allt bladads och låt stå i i ca 30 minuter innan de ska på marängen.

    Montering

    1.

    Vispa grädden till medelmjuka toppar och fördela jämnt över marängen. Ta upp jordgubbarna från saften och strö dem på toppen av grädden. Servera direkt!

    Ingredienser

    Pavlova

    4 st äggvitor

    0,25 tsk bakpulver

    3 dl strösocker

    0,75 tsk majsmjöl

    1,5 tsk vitvinsvinäger

    0,5 tsk vaniljpulver

    Fläderjordgubbar

    1 liter jordgubbar

    1 dl koncentrerad flädersaft

    Grädde

    3 dl vispgrädde