by Malin Sahlberg

Sockerkaka med brynt smör

God morgon!
Strax ska jag bege mig mot kontoret, har en del ritningar att göra. Idag blir det en härlig lunchpaus i arbetet i alla fall, jag ska möta upp två vänner och äta lunch på bästa restaurangen här i stan, Sjön. De har både bästa läget och bästa maten. Att maten håller riktigt hög klass är kanske inte så konstigt då det är världens tredje bästa kock som driver den, i alla fall om man ska efter årets resultat av Bocuse d'or.

Dagens recept är så något så klassiskt och enkelt som sockerkaka. Sockerkakan går väl hem i alla lägen, inte sant?! Den går ju att variera lite hur man vill med olika smaksättningar. Själv föredrar jag den helst enkel med vaniljsmak, men denna gången gjorde jag en liten tvist. Jag använde brynt smör i den istället för vanligt smält. De ger kakan en mjuk knäckig smak som är väldigt god ihop med vanilj. Så enkelt att bara låta smöret gå längre när man smälter det och så får man sådan förändring smakmässigt på sin sockerkaka. Skönt att inte krångla till det!

Ingredienser:
100 g smör
2st ägg
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver alt. 2tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1dl mjölk

Gräddning: 175 grader, ca 25 minuter

Gör så här:
Börja med att smälta smöret, låt det puttra tills det börjar bli gyllenbrunt. Häll över det i en bunke och undvik att få med det bruna i botten. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt smöret och mjölken. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver och vänd ner det i smeten. Häll upp smeten i en smörad och bröad sockerkakasform. Grädda i ugnen

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer