by Malin Sahlberg

Smörgåstårta med morötter

God kväll!
Idag är det ju morsdag, det är väl ingen som missat. Jag och min bror firade mamma med mat och presenter. Det blev en riktig familjefavorit till middag, smörgåstårta med morötter och bostongurka.

Nu är ju detta ingen kaka eller sötsak men jag tänkte dela med mig av receptet ändå, det är ju trots allt en tårta och en riktigt god sådan även att den inte är söt.

Det är en lite otraditionell variant av smörgåstårta, fyllningen består av bland annat rivna morötter, boston gurka och purjolök. Bli inte avskräckta nu av den kanske lite udda kombinationen i fyllningen. De som jag bjudit tidigare på denna smörgåstårta har först tagit en liten bit för att de tänkt att det låter knepigt med morötter i smörgåstårtan men jag lovar, alla har älskat den. Den blir snyggt rund till formen då man använder Hönökaka. Kan verkligen rekommendera er att testa denna smörgåstårta, enkel att förbereda också eftersom det bara är en enda fyllning.

Ingredienser:
4 st hönökakaor (halvmånar)
800 g morötter
4 dl creme fraiche
2,5 dl boston gurka
0,5 dl majonnäs
0,75 dl strimlad purjolök

Valfria ingredienser att dekorera tårtan med.

Gör så här:
Skala morötterna och riv dem sedan rätt fint. Strimla purjolöken tunt. Blanda ihop morötter, purjolök, bostongurka, creme fraiche och majonnäs. Smaka av och tillsätt ev. mer av någon ingrediens för att få rätt balans. Lägg två hönökakor på ett fat så att det bildar en cirkel, bred ut fyllningen och lägg på två hönökakor. Bred på majonäs på toppen av de överast hönökakorna. Ställ tårtan i kylen, minst 2 timmar så att den saftar tillsig och sätter dig. Dekorera efter eget tycket och smak.

Tips:
Lägg hönökakorna så att inte skarven hamnar på samma ställe för övre och under lagret. Det kan bli lite problem att lyfta bort den biten annars om båda skarvarna är över varandra.

Förslag på garnering- täck med sallad, lägg på salami, brie ost, skinka, ägg, ost, tomat m.m.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Caroliineee
Caroliineee,
Fredagskakan
Fredagskakan,
Riktigt gott, kan verkligen rekommenderas:-)
nouw.com/fredagskakan