Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Smörbullar

  • 16 personer

Hej hallå!

Att småkakor är mitt absolut bästa fika har nog inte undgått er här men väldigt tätt därefter kommer bullar. Eller om det inte är delad första plats när jag tänker efter... ja så säger vi, för vem kan motstå en nybakad ljummen bulle med smörfyllning och ordentligt med kardemumma i degen!

Så håll tillgodo med en favorit- smörbullen!

Kram och fin kväll<3


Hur

Fördeg

1.

Blanda alla ingredienser till fördegen så det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.

Deg

1.

Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter.

Fyllning

1.

Rör ihop det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker till en kräm. Klicka eller spritsa ut krämen i lika stora klickar (det ska bli 20 st) på en liten bakplåtspappersklädd bricka och ställ den i frysen.

Baka ut

1.

Häll ut degen på en mjölad bänk och dela den i 20 jämnstora bitar, jag gjorde min 50g stora (tycker att hushållsvågen är bästa vännen i detta sammanhanget). Rulla varje degbit till bollar och lägg dem i aluminiumformar (om du tar papper, ta två för ökad stabilitet).

2.

Ta fram fyllningen från frysen och tryck ner en bit i varje degbulle. Ställ formarna på en ugnsplåt och jäs i ca 1,5 timmar under bakduk eller plastfolie.

3.

Pensla bullarna med uppvisad äggvita och strö över pärlsocker. Gräddning: 250 grader, ca 7-9 minuter mitt i ugnen så bullarna får en härlig gyllene färg på toppen.

Ingredienser

Fördeg

2,5 dl rumsvarm mjölk

25 g jäst

250 g vetemjöl

Deg

250 g vetemjöl

4 g salt

6 g kardemumma

100 g rumsvarmt smör

100 g strösocker

Fyllning

100 g smör

1 msk vaniljsocker

1 dl florsocker

Dekor

1 st äggvita

efter behov pärlsocker