by Malin Sahlberg

Semlornas semlor

Hej lördag!
Sitter i huset på landet, kaminen sprakar (utmaningen att komma ihåg att stoppa i mer ved med jämna mellan bara... ) har också en hel del ljus i ett försök att jobba upp värmen ordentligt. Lite kallat på golven fortfarande men det börjar jobba upp sig :)

Förra fredagen hade jag proffshjälp hemma när bilderna till detta recept skulle fotas. Sofia (noorstudio_sofia) som på riktigt är proffsfotograf och jobbar heltid med det. Ska ni gifta er så kan jag inte tänka att ni skulle kunna få tag på en bättre fotograf än henne, så tips från mig! Så Sofia kom hem till mig på eftermiddagen och lyckades trolla med min vanliga fotoplats och få fram magiska bilder som jag fortfarande typ inte kan fatta att de är fotade på min gammelfarmor matbord i mitt vardagsrum. Det är alltid väldigt lärorikt, inspirerande och utvecklande att få möjlighet att hänga med fotoproffs på det här sättet.

Det vi fotade var SEMLOR! Bland det godaste fikat jag vet och något som jag ofta har haft som tårta på minfödelsedag. Fluffig mjuk bulle med ordentligt med mandelmassa (som måste ha bitar) och sen mjukvispad grädde sen avslutas allt med ett käckt lock och rikligt med florsocker. Vem älskar inte semlor liksom??

Nu hoppas jag nätet samarbetet med mig och släpper iväg det här inlägget som har fått vänta på både uppdateringar, serverbyten och lite annat. Jag trycker på publicera nu och hoppas på det bästa helt enkelt nu!

Puss och ha en fin kväll!


INGREDIENSER

-Vetedeg-

-fördeg-
25 g jäst
200 g mjölk
250 g vetemjöl

-deg-
175 g vetemjöl
1 st ägg
0,5 tsk salt
100 g smör (rumsvarmt)
90 g strösocker
6 g mald kardemumma (ny mald, grovt)

Gräddning: 220 grader, ca 8-10 minuter

-Mandelmassa-
300 g sötmandel
3 dl florsocker
0,75 dl vatten

-Grädde-
8 dl vispgrädde

-Florsocker-GÖR SÅ HÄR:


-Vetedeg-
-fördeg
Börja med att värma mjölken så den blir fingervarm. Smula jästen i bunken till bakmaskinen och blanda ner mjölk och mjöl och kör på medelhastighet så att det går ihop till en deg. Låt den sedan vila i ungefär en kvart.

-deg
Tillsätt sedan de resterande ingredienserna till degen i för degen (viktigt att smöret är ordentligt rumsvarmt). Arbeta degen på medelfart eller strax över i ca 10 minuter så att degen blir glansig och släpper ordentligt från bunken när den blandas runt.

Del upp degen i jämnstora bitar, ca 60 g per bulle är vanligt, då får jag oftast ut 15 st semlor. Rulla degbullarna släta och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk i ca 2 timmar.

Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8-10 minuter så de får en fin gyllene färg. Pensla dem med sockerlag direkt när de kommer från ugnen för att bevara dem extra saftiga.

-Mandelmassa-
Mixa mandlarna i en matberedare, låt de gärna ha lite bitar kvar för att få en konsistens med lite tuggmotstånd på mandelmassan. Tillsätt sedan florsocker och vatten, fortsätt mixa så allt blandas väl. Känns mandelmassan lite för trög, tillsätt lite mer vatten tills den får en önskad konsistens.

-Montering-
Vispa grädden och fyll i en spritspåse med grövre tyll. Fyll också gärna mandelmassan i en spritspåsen för att enklare kunna fylla semlan.

Klipp eller skär bort locket, gröp ur lite inkrom om det inte följer med tillräckligt från locket. Fyll på med mandelmassa och spritsa grädden över. Lägg på locket och pudra med florsocker på toppen precis innan servering.


HAPPY BAKING!
/Malin

  • Semlor

Gillar

Kommentarer