by Malin Sahlberg

 Semlornas semlor

Fluffig mjuk bulle med ordentligt med mandelmassa (som måste ha bitar) och sen mjukvispad grädde sen avslutas allt med ett käckt lock och rikligt med florsocker. Vem älskar inte semlor liksom??

Kram och ha en fin dag!

Foto: Sofia | Noor Foto

INGREDIENSER

-Vetedeg-

-fördeg-
25 g jäst
200 g mjölk
250 g vetemjöl

-deg-
175 g vetemjöl
1 st ägg
0,5 tsk salt
100 g smör (rumsvarmt)
90 g strösocker
6 g mald kardemumma (ny mald, grovt)

Gräddning: 220 grader, ca 8-10 minuter

-Mandelmassa-
300 g sötmandel

0,5-1 droppe bittermandelarom
3 dl florsocker
0,75 dl vatten

-Grädde-
8 dl vispgrädde

-Florsocker-GÖR SÅ HÄR:


-Vetedeg-
-fördeg
Börja med att värma mjölken så den blir fingervarm. Smula jästen i bunken till bakmaskinen och blanda ner mjölk och mjöl och kör på medelhastighet så att det går ihop till en deg. Låt den sedan vila i ungefär en kvart.

-deg
Tillsätt sedan de resterande ingredienserna till degen i för degen (viktigt att smöret är ordentligt rumsvarmt). Arbeta degen på medelfart eller strax över i ca 10 minuter så att degen blir glansig och släpper ordentligt från bunken när den blandas runt.

Del upp degen i jämnstora bitar, ca 60 g per bulle är vanligt, då får jag oftast ut 15 st semlor. Rulla degbullarna släta och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under duk i ca 2 timmar.

Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8-10 minuter så de får en fin gyllene färg. Pensla dem med sockerlag direkt när de kommer från ugnen för att bevara dem extra saftiga.

-Mandelmassa-
Mixa mandlarna i en matberedare, låt de gärna ha lite bitar kvar för att få en konsistens med lite tuggmotstånd på mandelmassan. Tillsätt sedan florsocker, bittermandelarom (väldigt liten droppe!) och vatten, fortsätt mixa så allt blandas väl. Känns mandelmassan lite för trög, tillsätt lite mer vatten eller en sked vispad grädde tills den får en önskad konsistens.

-Montering-
Vispa grädden och fyll i en spritspåse med grövre tyll. Fyll också gärna mandelmassan i en spritspåsen för att enklare kunna fylla semlan.

Klipp eller skär bort locket, gröp ur lite inkrom om det inte följer med tillräckligt från locket. Fyll på med mandelmassa och spritsa grädden över. Lägg på locket och pudra med florsocker på toppen precis innan servering.


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar