by Malin Sahlberg

Salta kolagrottor

Men hej, det var längesen sist!

Det har hunnit hända lite sen förra gången jag tittade in här, jag har kommit hem från livets resa, njutit av att vara i mitt egna och nu kan jag nästan inte tänka på något annat än hur mycket jag längtar tillbaka till Australien. Det landet vann verkligen mitt hjärta, på ett sätt som jag var helt oförberedd på. Finner inte ord som kan beskriva det landet och folket på ett rättvist sätt, magiskt räcker liksom inte till, det är bortom det och ännu mera. Jag har inte varit min sista gång där, det är jag helt säker på.

Men nu lämnar vi resan för att istället gå vidare till andra fina saker, dagens recept. Jag la upp en bild på en receptfavorit från 2019, min salta kolamousse på kladdkaka och den fick om möjligt ännu mera uppskattning denna gången där. Så det är tydligt att ni, precis som jag älskar kombinationen av kola och salt. Där ifrån fick jag idén att göra salta kola grottor för mina varianter av grottkakor brukar också bli väldigt uppskattade så då borde ju kombinationen av dessa favoriter bli riktigt fin?!

Vad tror ni, är det en succékaka?

Kram och fin måndagskväll till er<3


INGREDIENSER

-mördeg-
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör (rumsvarmt)

-fyllning-
xx g karamelliserad mjölk
1,5 tsk flingsalt

Gräddning: 175 g, 6-8 minuter


gör så här:

Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedaren eller gör det för hand. Tänk på att göra det snabbt oavsett metod, det ska bara precis gå ihop till en deg.

Dela sedan degen i 20 lika stora delar och alla dem till släta bollar. Placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt alt. en bricka (den ska gå in i kylskåpet) med lite mellanrum och gör en grop mitt i varje boll. Täck med plast och låt dem stå kallt i minst en timme så de stelnar.

Ta fram grottorna, placera dem på bakplåtspappersklädda plåtar med ordentligt med mellanrum (max 12 st på en normalstor ugnsplåt).

Smula sönder flingsaltet ordentligt och strö i lite i botten av varje grop, fyll sedan med kola och toppa med ytterligare lite salt överst.

Grädda, låt svalna- klart av njuta!HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Vad goda dom ser ut =)
nouw.com/2barnsmammaochfru
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack! De är verkligen Såå goda:)
nouw.com/fredagskakan
cjulias
cjulias,
OH LORD VAD GOTT!!! Det där måste ta priset ju! Salt kola är livet och hallongrottor/syltkakor är en av favoriterna när det kommer till småkakor. Det vattnas i munnen!!!!
nouw.com/cjulias
Fredagskakan
Fredagskakan,
Håller helt med dig, salt kola är livet! och gillar du syltkakor också så är det här bästa kombon😋
nouw.com/fredagskakan
beattriicee
beattriicee,
Fredagskakan
Fredagskakan,
farligt gott😋😋
nouw.com/fredagskakan
Lena
,
Hej! De ser helt unberbart goda ut! Tänkte jag skulle testa dem och bland annat skicka några till en vän. Postgången lär ju ta två dagar, minst. Behåller kakan smaken och konsistensen någorlunda eller är det något du ej rekommenderar?

Tacksam för svar!

Vänligen
/Lena
Fredagskakan
Fredagskakan,
Hej! Så gulligt att skicka dem till en vän:) jag är tyvärr inte säker på att detta är bästa kakan att skicka, det blir lite spröda och går nog lätt sönder i posthanteringen.
nouw.com/fredagskakan