by Malin Sahlberg

Salt kolatårta med choklad

För vi har tagit student!
Det har jag ju i och för sig gjort, men inte i år utan för ett antal år (vill inte tänka efter exakt hur många...) sedan. En fantastisk dag att minnas tillbaka till och jag blir lika avundsjuk varje år jag hör studenterna skråla under dagen. I år var det min yngsta kusins tur att springa ut från skolan och jag stod som en riktigt stolt och lite blödig kusin redo med plakat, blommor och studentgosedjur på skolgården.

Inte oväntat så hade jag lovat att ordna tårtor till mottagningen och med önskemål från studenten själv så blev det en chokladtårta med salt karamellsmörkräm och chokladfrosting. Jag kan nog ändå med och utropa detta som en succétårta. Den fick så många lovord av gästerna, så fantastiskt roligt! Receptet har jag lånat från Louisesspis, med några mindre justeringar av mig.

Fin kväll till er<3


Tips!
Det går jättebra att förbereda tårtbottnarna tidigare och frysa in dem inför själva monteringen.

INGREDIENSER

-bottnar-
270g vetemjöl
450g strösocker
135g kakao
9g bikarbonat
6g bakpulver
7g salt
90g neutral olja
265g mjölk blandad
20g vit vinsvinäger
285g hett kaffe
3st ägg
2 tsk vaniljessens

Gräddning 175 grader, ca 25-30 min

-salt karamellsmörkräm-
200g äggvitor
260g fint strösocker
525g smör (ordentligt rumsvarmt)
3 rejäla nypor flingsalt
1,75 dl karamelliserad mjölk (Dulce de Leche)
2krm vaniljpulver

-mörk chokladfrosting-
45g kakao
70g kokande vatten
340g smör (rumsvarmt)
65g florsocker
en nypa salt
450g choklad av bra kvalitet

-tårtan räcker till minst 15-18 bitar-

GÖR SÅ HÄR:

-bottnar-
Börja med att smöra och mjöla fyra formar som är ca 20-22 cm i diameter. Blanda sedan ihop mjölken och vitvinsvinägern och låt stå några minuter. Rör under tiden samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt.Tillsätt sedan samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet i några minuter.

Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Bottnarna ska kännas lätt kladdiga på ytan men provstickan ska vara torr. Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen.

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på galler ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

-salt kolasmörkräm-
Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den når 65 grader, rör hela tiden. Flytta sedan över skålen till bakmaskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa. Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör (viktigt att det är ordentlig rumsvarmt) och låt maskinen gå på lägsta hastighet. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt dulce de leche. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer kola, salt eller mer vanilj.

-chokladfrosting-
Börja med att smälta chokladen över vattenbad eller i micron och låt den svalna medans de andra förberedelserna för frostingen görs.

Blanda samman kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Rör tills kakaon är helt upplöst och det blivit en slät, fin massa.

Rör smöret riktigt vitt och pösigt tillsammans med florsocker och salt med maskin minst 5 minuter på medel hastighet med flatblandaren. Sänk hastigheten och tillsätt den smälta chokladen, kör tills all choklad blivit väl inblandad. Skrapa ner det som åker upp på bunkens kanter med jämna mellanrum.

Tillsätt kakaoblandningen och kör tills frostingen är väl blandad. Nu är frostingen klar att använda.

-montering-
Trimma till eventuella toppar av bottnarna så de blir raka och fina. Lägg en botten på en snurrbricka (eller direkt på tårtfatet) och fördela över en rejäl klick av frostingen med en spatel.

Upprepa med resterande tre bottnar. Låt undersidan av den sista bottnen vara uppåt på tårtan. Sprid ett tunt lager av marängsmörkrämen runt omkring och ovanpå tårtan för att försegla eventuella smulor.

Ställ tårtan i kylen ca 20 minuter så smörkrämen stelnar till.
Ta ut tårtan och täck den med ett lager av choklad frostingen, ställ kallt så den sätter sig (ca 20 minuter) och stryk upp den med ett sista lager av chokladfrostingen. Dekorera valfritt med ex. havssalt, strössel. sockerpastadekor eller ätbara blommor

Glöm inte att låta tårtan bli rumstempererad inför servering, det tar ca 1,5 timme.
HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer