by Malin Sahlberg

Salt kolakaka

God morgon på er!
Har precis dekorerat klart tårtan som ska få följa med till jobbet idag. Jag hoppas den faller kollegorna i smaken, det är en variant så de får bli testpanel. Om den blir omtyckt så kan det nog bli att jag bakar den igen till helgen och mitt födelsedagsfirande. Trots att jag bjudit in familjen på födelsedagsfrukost istället för middag så tror jag inte de säger nej till en liten tårtbit, man kan ju inte fira födelsedag utan tårta!

Dock är det inte tårtreceptet som jag delar med mig av idag, inte heller något med nutella i, trots att det tydligen är internationella nutella dagen idag.  Utan det blir receptet på dessa salta kolakakor som jag också ska bjuda dem på jobbet på idag. Det är en mördegskaka som är fylld med dulce de leche och havssalt, vilket kan var en av de absolut bäst om inte den bästa smakkombinationen när det gäller sötsaker. Kola och salt- a match made in heaven!

Ingredienser:
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
karamelliserad mjölk
havssalt
Nobless

Gräddning: 200 grader, 7-8 minuter

Gör så här:
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Tillsätt smöret delat i mindre tärningar och arbeta ihop det till en deg. Låt degen vila i kylskåp 15- 20 minuter. Dela upp degen lika stora delar och rulla till bollar, platta till bollarna något och gör en ordentlig fördjupning i dem. Fyll hålet med den karamelliserade mjölken och strö över havssalt. Grädda tills de fått lite färg. Lägg direkt 1 eller två noblesskivor på de varma kakorna, så att de smälter ner över kakorna. Färdigt!

Tips:
Jag gjorde mina kakor i formar från Ikea som i storlek är mittemellan en mini muffinsform och en vanlig muffinsform. Då gick nobelssen precis ner och täckte hela kakan. Väljer man att göra kakorna i vanliga formar kan det ju vara idé att dubbla receptet, detta räckte till 12st för mig. Då gick det åt ca 1/4 del av burken med karamelliserad mjölk.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

camilla,
Så gott! Jag håller med, kola / salt är super! Gärna kombinerat med choklad också,:)det blir aldrig fel. Trevlig helg Camilla
www.mitthusmedtradgard.blogspot.se
Fredagskakan
Fredagskakan,
Precis, det blir ju inte sämre med choklad!! Tack det samma!!
nouw.com/fredagskakan
oslofru,
Å mums! Vad gott det ser ut!! Önskar att jag kunde baka så bra som du :) <3
oslofru.com
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack, ja de är riktigt god! Men inte svåra att göra så testa du :)
nouw.com/fredagskakan