Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Salt kola & chokladcupcakes

  • 30 people

Godmorgon Söndag!

Äntligen synkar det att jag har tid att blogga och att bloggen faktiskt fungerar. Så en vecka försent kommer här det mest ultimata cupcakes-receptet! För kombinationen choklad och saltkola tröttnar vi väl aldrig på? Det blir så saftiga muffins med detta recept och när de sedan toppas med en salt kolamarängsmörkräm så blir det de mest magiska cupcakes du kan tänka. 

Kram och fin dag<3

Nu ska jag fota ett annat recept som dyker om framöver.

Hur

Muffins

1.

Börja med att blanda mjölken och vitvinsvinägern och låt det stå i några minuter. Rör under tiden ihop samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt. Tillsätt sedan resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet i några minuter.

2.

Placera muffinsformar i muffinsplåtar och fördela smet i formarna, de ska fyllas 2/3. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Muffinsen ska kännas lätt kladdiga på ytan men provstickan ska vara torr. Det går jättebra att grädda muffinsen i omgångar om inte allt ryms samtidigt i ugnen.

3.

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem kallna helt innan frostingen spritas på.

salt karamellsmörkräm

1.

Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den når 65 grader, rör hela tiden. Flytta sedan över skålen till bakmaskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa. Vispa marängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca15 minuter.

2.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör (viktigt att det är ordentlig rumsvarmt) och låt maskinen gå på lägsta hastighet. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer. 

3.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

4.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt dulce de leche. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer kola, salt eller mer vanilj.

Montering

1.

När smörkrämen är klar och muffinsen hunnit bli kalla är det dags att montera ihop dem. 

2.

Gör en lite urgröpning i mitten av varje muffins och fyll den gropen med lite karamelliserad mjölk och lite flingsalt. 

3.

Montera en tyll i en spritspåse och fyll den sedan med smörkrämen och spritsa sedan alla muffinsen med den ljuvliga salta kolafrostingen.

4.

Klart att servera!

5.

Det går bra att förvara cupcakesen i kylen en dag eller två innan servering men låt dem stå en tårtbox eller annan burk i så fall och ta fram dem minst 30 minuter innan servering :)

Ingredienser

Muffins

135g vetemjöl

225g strösocker

70g kakao

5g bikarbonat

3g bakpulver

4g salt

45g neutral olja

135g mjölk

10g vit vinsvinäger

145g hett kaffe

2st små ägg

1 tsk alt. 3 tsk vaniljpulver alt. vaniljsocker

Gräddning 175 grader, ca 10 min

salt karamellsmörkräm

100g äggvitor

130g fint strösocker

265g smör (ordentligt rumsvarmt)

2 ordentliga nypor flingsalt

1 dl karamelliserad mjölk (Dulce de Leche)

1 krm alt. 1 tsk vaniljpulver alt. vaniljsocker

Fyllning

karamelliserad mjölk

flingsalt