by Malin Sahlberg

Saffransmazarinpaj

Hello!
Här har man passat på att ta långlunch hemma för att hinna fota medans det är någon timmes ljus. Väldigt skönt att ibland ha utrymme att ta lite extra lång lunch, dessutom när eftermiddagens möte inte är långt hemifrån så passar det såklart ännu lite bättre. För det är ju inte direkt ofta möjligheten finns att ta just långlunch, för det mesta är det rätt tajt i den där kalendern med möten och annat arbete.

Idag blir det fortsatt saffransfrossa, jag kan verkligen inte komma över hur gott det är med saffran! Tänk att jag för bara några år sedan inte alls tyckte om den underbara krydda. Skönt att man växer upp och lär sig uppskatta vad som verkligen är gott ;) Denna gången gjorde jag en variant på mazarinkaka eller mazarinpaj vad vi nu ska kalla denna skapelsen där jag blandade saffran i fyllningen. Det blev inte allt dumt, snarare hur gott som helst. Min rekommendation är att inte smaka på fyllingen, utan fyll formen, stoppa in kakan i ugnen och sen möjligtvis att det kan vara okej att smaka på det som finns kvar i skålen. För börjar man smaka på fyllningen innan den åkt in i ugnen så finns det en risk att det bara blir ett pajskal att grädda för så god är fyllningen. Bara ett tips alltså i all välmening!

Kram och ha en fin kväll!


INGREDIENSER

Botten
190 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 st äggulor

Fyllning
50 g smör, smält
0,5 g saffran
400 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 st äggulor
2 st ägg
0,75 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl

Gräddning: 175 grader, ca 25-30 minuter
-

GÖR SÅ HÄR:

Botten
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en bakmaskin med vinge (alt för hand eller i matberedare)en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till degen till en tjock platta och plasta in den. Låt degen vila i kylskåpet i ca 10-15 minuter.

Ta sedan fram degen och lägg den mellan två bakplåtspapper och kavla ut den, ca 3-4 mm tjock. Klä en pajform med lös botten (ca 22 cm i diameter) med bege och skär bort överflödet ut med kanten. Ställ i formen i kylen medans fyllningen förbereds.

Fyllning
Smält smöret (50 g) och blanda ner saffranet, ställ åt sidan så länge. Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med det rumsvarma smöret (100 g). Enklast är att använda bakmaskinen med vinge om man har det eller matberedare men kör då på lägsta hastigheten. Häll sedan ner saffranssmöret och blanda ihop till en smet.

Tillsätt därefter ägg och äggula, ett i taget så se till att de arbetas in före nästa häll ner. Vänd sist ner vaniljsocker och mjöl.

Fyll skalet med fyllningen och grädda mitt i ugnen så att kakan får en härlig gyllene färg. Eventuellt kan den behöva täckas med folie på slutet för att inte brännan den innan fyllningen blivit färdiggräddat.

Låt den svalna helt och lossa den sedan från pajformen kant. Pudra över med florsocker precis innan servering.
Klart att avnjutas!


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

simplyalice
simplyalice,
Oj så gott! Fina bilder 😍
nouw.com/simplyalice
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla💕
nouw.com/fredagskakan
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,
Det där lät gott 😊
nouw.com/2barnsmammaochfru
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja testa! Det är supergott!
nouw.com/fredagskakan
Fredrikapersson
Fredrikapersson,
emmaizabelle
emmaizabelle,
Den här måste jag baka! Älskar både mazariner och saffran! ❤️
nouw.com/emmaizabelle