by Malin Sahlberg

Saffransmazarin

Hej och hå, det är fredag!!

Men igår var det torsdag och vilken torsdag det blev! Ledig på förmiddagen för att få hänga med Sofia, världens bästa fotograf ute hos Dakabom

Hon skapade som vanligt helt magiska bilder på det jag bakat. Tur att det var just denna Saffransmazarinpaj jag hade gjort för den kan faktiskt leva upp till att vara så god som hon har fått den att se ut på bilderna. Baka och ha till helgens adventsfika, du kommer inte ångra att du lägger lite tid på denna goding- jag lovar!

Ett tips bara innan du sätter igång- smaka inte på fyllingen, utan fyll formen, stoppa in kakan i ugnen och sen möjligtvis att det kan vara okej att smaka på det som finns kvar i skålen. För börjar man smaka på fyllningen innan den åkt in i ugnen så finns det en risk att det bara blir ett pajskal att grädda för så god är fyllningen. Bara ett tips alltså i all välmening!

Här hittar ni mera av Sofias fantastiska bilder- Fotograf Sofia Beijer, Noor Studio

Kram och ha en fin kväll!

INGREDIENSER

-botten-
190 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 st äggulor

-fyllning-
50 g smör, smält
0,5 g saffran
400 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 st äggulor
2 st ägg
0,75 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl

Gräddning: 175 grader, ca 25-30 minuter


GÖR SÅ HÄR:

Botten
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en bakmaskin med vinge (alt för hand eller i matberedare)en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till degen till en tjock platta och plasta in den. Låt degen vila i kylskåpet i ca 10-15 minuter.

Ta sedan fram degen och lägg den mellan två bakplåtspapper och kavla ut den, ca 3-4 mm tjock. Klä en pajform med lös botten (ca 22 cm i diameter) med deg och skär bort överflödet ut med kanten. Ställ i formen i kylen medans fyllningen förbereds.

Fyllning
Smält smöret (50 g) och blanda ner saffranet, ställ åt sidan så länge. Riv mandelmassan grovt och blanda ihop med det rumsvarma smöret (100 g). Enklast är att använda bakmaskinen med vinge om man har det eller matberedare men kör då på lägsta hastigheten. Häll sedan ner saffranssmöret och blanda ihop till en smet.

Tillsätt därefter ägg och äggula, ett i taget så se till att de arbetas in före nästa häll ner. Vänd sist ner vaniljsocker och mjöl.

Fyll skalet med fyllningen och grädda mitt i ugnen så att kakan får en härlig gyllene färg. Eventuellt kan den behöva täckas med folie på slutet för att inte brännan den innan fyllningen blivit färdiggräddat.

Låt den svalna helt och lossa den sedan från pajformen kant. Pudra över med florsocker precis innan servering.
Klart att avnjutas!

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar