by Malin Sahlberg

Saffranskola med bryntsmör

-samarbete med Dansukker-

Glad första advent!

Första ljuset är tänt, julstämningen har kommit till mig och jag njuter allt vad jag kan. För när ni tänder andra ljuset nästa vecka så befinner jag mig förhoppningsvis i Singapore och har troligen inte riktigt samma julstämning som idag.

Nu njuter vi vidare av första advent och julstämningen som kommer med alla stjärnor i fönstren, tända ljus och doften av saffran från adventsbakningen. Mitt absolut bästa adventsgodis är kola. Jag gör den med olika smaker och alla blir gudomligt goda om jag får säga det själv. Fast denna varianten med brynt smör och saffran kan precis blivit favoriten, den är ”kan-inte-ta-bara-en-god”!

Denna gången använde jag mig av Dansukker Vit Sirap för att få en riktigt fin gul färg på kolan. Beroende på vilken sirap som används så får kolan olika toner. Dansukkers svenska sirap är alla gjorda av svenskodlade betor och är därför märkta med ”från Sverige”. Läs mer om sirap på dansukker.se under produkter/sirap och om odlingen av betor under ”om socker”.-ingredienser-

100 g smör
2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Glykos Sirap
1 dl Dansukker vit Sirap
3 dl Dansukker Strösocker
0,5 g saffran

-gör så här-

Smält smöret och låt det brynas tills att det slutar låta i kastrullen, börjar få en gyllene färg och börjar lukta nötigt. Passa noga så det inte bränns. Ta av kastrullen från spisen, ställ träna på en kall, fuktig disktrasa för att undvika att det bränns i botten. Tillsätt resterande ingredienser och blanda.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt kolan koka på medelvärme upp till 125 grader. Använd en digitaltermometer för att hålla koll på temperaturen.


Använd gjutbalkar eller täck en ugnsform/långpanna i storlek 20x30 cm med bakplåtspapper (för att få pappret att passa formen- knyckla ihop det och fukta innan det lägs i formen). Häll upp kolasmeten och låt den stelna i rumstemperatur.


Skär eller klipp den i bitar och rulla in dem i smörgåspapper- klart att njuta!


Tips: för att inte kniven ska fastna i kolan, doppa/skölj den i varmt vatten precis före kolan skärs upp.


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Fredagskakan
Fredagskakan,
Det är också jättegott, jag lovar 😊
nouw.com/fredagskakan
Matilda Berlin,
Men guuu vad gott!! Mums, mums, mums!!
matildaberlin.se
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja!! Det så underbart gott 😊
nouw.com/fredagskakan