by Malin Sahlberg

Saffranscookies

God andra advent-kväll!
Här har soffan intagits och här kommer jag stanna tills att sängen kallar. Fruktansvärd huvudvärk blir tydligen avslutningen på en annars väldigt fin andra advent.

Idag gick min årliga julfrukost av stapeln här hemma. Tyvärr med lite manfall på grund av sjukdom men vi hade väldigt trevligt ändå. Att få spendera söndagsmorgon och förmiddag med de finaste vännerna är det lyxigaste jag kan komma på. Att ha tid att sitta ner och prata, skratt och så äta lite till det, bästa som finns!

Jag bjöd bland annat på dessa saffranscookies som ni ska få recept på här. De fick sådana fina lovord av hela gänget så jag kan verkligen rekommendera er att testa dem. De är enkla att göra och smakar jul i sin finaste form.

Kram och fin kväll till er<3

INGREDIENSER

0,5 g saffran
1 tsk vatten
125 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 st ägg
2 tsk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1-1,5 dl vita chokladknappar


Gräddning: 200 grader, ca 7-9 minuter
Ca 25-30 kakor


GÖR SÅ HÄR:

Blanda ihop saffran och vatten, låt stå så länge.

Vispa ihop det rumsvarma smöret med strösocker och farinsocker (enklast med vinge på bakmaskinen), det behöver vispas i 4-5 minuter. Tillsätt sedan ägg och vispa ytterligare några minuter.

Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och tillsätt de sedan i smörvispet tillsammans med sirap och det uppblötta saffranet. Vispa så allt blir helt blandat. Blanda sist i chokladknapparna.

Stjälp upp bladningen på bänken och knåda ihop till en deg. Dela degen i jämnstora bitar (jag gjorde mina 23-25 g stora) och rulla varje del till en boll. Lägg degbollarna med bra med mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem lite.

Grädda mitt i ugnen i ca 7-9 minuter. Klart!

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Åhh vad gott 😃
nouw.com/gunnarsonsofie
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ja!! De är såå goda😋
nouw.com/fredagskakan
josefinelouise
josefinelouise,
de här blir att baka i dag efter jobbet alltså! meen vad är en vinge? är kanske helt trögfattad men tror inte min bakmaskin har en sån 😲
nouw.com/josefinelouise
Fredagskakan
Fredagskakan,
Nej det är jag som är dålig på att förklara.. vinge eller flatblandare (samma sak) är som en platt hård visp. Men det funkar bra med vispen också se bara till att smöret är rumsvarmt, är det får hårt kan vispen (om det är ballongvariant) bli krokig. Lycka till med bakningen!!
nouw.com/fredagskakan
josefinelouise
josefinelouise,
aha tack! vet fortfarande inte om jag har en sån dock.. fick bli manuell hantering i dag och det gick sådär. De blev mer smet än deg och flöt ut väldigt så fick skära isär alla kakor .. inte vackert, men gott! 😍
nouw.com/josefinelouise
Fredagskakan
Fredagskakan,
Ajdå, men tur de blev goda 😊 det är ju alltid det viktigaste! Testa att kyla degen lite innan de bakas ut om den verkar lös nästa gång så håller nog kakorna ihop lite bättre under gräddning 😊
nouw.com/fredagskakan