by Malin Sahlberg

Saffransbullar med pistage 

Söndag morgon och här vaknar man upp till det tråkigaste vädret på länge. Regn, blåst och en riktigt mörkgrå himmel utan för. Men många tända ljus och andentsbelysningen som kom upp igår gör ändå sitt för att pigga upp.


Något annat som verkligen piggar upp en gråtrist november-söndag är detta receptet. Det är för mig en obeprövad smakkombination som visade sig var en match made in heaven. Andra och säkert även du har ju upptäckten långt före mig men jag vill ändå passa på att tipsa om den- Saffran + Pistage! Helt underbart gott ihop. Jag använde mig av Gridellis Pistagekräm till fyllningen, tipset där är att inte ska förens du fått i rätt mängd till fyllningen för annars är nog risken stor att det inte blir tillräckligt mycket kvar till bullarna... så god är den!

De här bullarna är mitt bästa tips till nästa veckan adventsfika, vågar typ lova att alla kommer älska dem. Så saftiga och goda med lyxgod fyllningen, bättre kan det knappast bli.

Fin söndag till dig<3


Ingredienser

-fördeg-
2,5 dl rumsvarm mjölk
25 g jäst
250 g vetemjöl
1 kuvert saffran (0,5 g)

-deg-
250 g vetemjöl
4 g salt
6 g kardemumma (mortlad eller nygrovmald)
100 g rumsvarmt smör
100 g strösocker

-fyllning-
100 g rumsvarmt smör
150 g pistagekräm
ca 40 g pistagenötter

-övrigt-
1 ägg + lite vatten

ca 30 g pistagenötter

Ca 15 st bullar
Gräddning: 225 grader, ca 6-8 minuter


GÖR SÅ HÄR

Fördeg-
Blanda alla ingredienser till fördegen så det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.

Deg-
Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter. Täck bunken igen och låt degen sedan vila i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning-
Rör samman smör och pistagekräm. Se till att smöret är ordentligt rumsvarmt så att det är lätt att breda ut sen.

Hacka nötterna både de som ska var i bullarna och de som ska vara på toppen.

Baka ut bullarna-
Dela degen i två delar.

Kavla ut var och en av dem och bred på fyllning samt strö över hackade nötter jämt över hela. Vik degen på mitten, kanal lätt över och skär sedan remsor och snurra ihop dem.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa i ca 2 timmar under bakduk.

Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över resterande pistagenötter.

Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 6-8 minuter. Låt dem svalna och frys direkt in dem som inte ska ätas samma dag. Tina dem försiktigt i ugn för nygräddad känsla :)

Klart att njutas!


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,

Så goda dom såg ut 😊

nouw.com/evaeliasson