by Malin Sahlberg

Saffransbullar

Tjohoo!
Fredagen och helgen är här igen, det är ju underbart härligt!! Ska ni hitta på något kul i helgen? Jag har en del att stå i, det ska julpyntas klart, jag ska baka inför söndagens fotografering, göra ett litet besök på en julmarknad, hänga med familj och vänner. Så det blir inte direkt en slapparhelg men det är ju inte alls min grej så det är bara härligt när det är fullt med kul saker inplanerat i almanacka. Vila får man göra senare...

Dagens recept är på helt magiskt goda saffransbullar med mandelmassa. Det är det i särklass bästa receptet på vetedeg jag gjort, den blir så smidig och enkel att arbeta med samtidigt som bullarna blir fluffiga och saftiga. Jag kommer alltid framöver göra deg med fördeg, lite mer planering men så mycket bättre. Detta receptet hittade jag hos Pain de Martin och jag har bara gjort någon liten justering.

Nu- mot jobbet och utbildning i att arbeta effektivare. Känns väl lite som en pik, när hela kontoret ska gå kurs i effektivare arbete...

Önskar dig en fin fredag<3

Fotona har Jessie tagit, mer av hennes fina bilder hittar ni på instagram, photoartbyjess

Ingredienser
Fördeg
5 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl

Deg
fördegen från ovan
650–700 g vetemjöl
250 g mjölk
1 kuvert saffran
6 g salt
150 g socker
150 g smör

Fyllning
200 g smör (rumsvarmt)
200 g mandelmassa
4 msk vaniljsocker

äggvita
pärlsocker

Gör så här:

Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk, salt och saffran. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas. Stjälp upp degen, forma till den och täck dem , med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av smör, riv över mandelmassa (hälften) och strö på vaniljsocker (hälften). Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Upprepa likadant med den andra degbiten.

Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Sätt sedan in dem i en avstängd ugn och låt jäsa över natten eller cirka 7–8 timmar.

Ta fram plåtarna från ugnen och sätt på den på 250 grader. Pensla bularna med lite uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. När ugnen kommit upp i temp, sänk till 200 grader (varmluft, annars 225 grader) och ställ in plåten. Grädda bullarna så de får en härlig färg, ca 8-10 minuter.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229