by Malin Sahlberg

Saffran och kardemummabullar

Godmorgon dagen före första advent!

Ingen dag passar väl bättre än denna att baka saffransbullar på! Eller hur? Helt klart läge idag att förbereda ett gäng bullar till morgondagens adventsfika. För det är nog ändå ett måste att fira in första söndagen i advent med orimligt många saffransbullar.

Bäst är så klart att frysa de bullar som inte ska ätas direkt men med detta receptet håller det sig faktiskt riktigt bra både en och två dagar paketerade i en väl försluten plastpåse. Så baka idag och njut av bullarna imorgon! om du kan hålla dig från att inte sätta i dig ett gäng redan direkt från plåten... jag brukar alltid behöva provsmaka minst en lite för varm bulle precis när de kommer ur ugnen.. För nygräddade bullar är det bästa:)

Fin lördag till dig<3
Kram


Ingredienser

-fördeg-
2,5 dl rumsvarm mjölk
25 g jäst
250 g vetemjöl
1 kuvert saffran (0,5 g)

-deg-
250 g vetemjöl
4 g salt
6 g kardemumma (mortlad eller nygrovmald)
100 g rumsvarmt smör
100 g strösocker

-fyllning-
200 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
5 g kardemumma (finmald)
75 g mandelmassa

-övrigt-
1 ägg + lite vatten och salt


Pärlsocker
Mandelsplitter

Ca 20 st bullar
Gräddning: 225 grader, ca 7-8 minuterGÖR SÅ HÄR

Fördeg-
Blanda alla ingredienser till fördegen så det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.

Deg-
Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter. Täck bunken igen och låt degen sedan vila i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning-
Riv mandelmassan grov och rör sedan samman alla ingredienser till en kräm. Se till att smöret är ordetligt rumsvarmt så att det är lätt att breda ut sen.

Baka ut bullarna-
Dela degen i två delar.

Kavla ut var och en av dem och bred på fyllningen jämt över hela. Vik degen på mitten, kavla lätt över viket förrätt få degen att fästa och skär sedan remsor och snurra ihop dem.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa i ca 2 timmar under bakduk.

Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker och lite mandelsplitter.

Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter.

Klart att njutas!

Gillar

Kommentarer