Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Saffran och kardemummabullar

  • 20 people

Godmorgon dagen före första advent!

Ingen dag passar väl bättre än denna att baka saffransbullar på! Eller hur? Helt klart läge idag att förbereda ett gäng bullar till morgondagens adventsfika. För det är nog ändå ett måste att fira in första söndagen i advent med orimligt många saffransbullar. 

Bäst är så klart att frysa de bullar som inte ska ätas direkt men med detta receptet håller det sig faktiskt riktigt bra både en och två dagar paketerade i en väl försluten plastpåse. Så baka idag och njut av bullarna imorgon! om du kan hålla dig från att inte sätta i dig ett gäng redan direkt från plåten... jag brukar alltid behöva provsmaka minst en lite för varm bulle precis när de kommer ur ugnen.. För nygräddade bullar är det bästa:)

Fin lördag till dig<3

Kram


Hur

Fördeg

1.

Gör så här för fördegen: Blanda alla ingredienser till fördegen så att det blir en slät smet. Täck bunken med bakduk eller plastfilm och låt jäsa cirka 1 timme.

Deg

1.

Mortla eller mal kardemumman. Blanda i ingredienser till degen i den jästa fördegen. Arbeta ihop degen i en köksmaskin i minst 10 minuter. Täck bunken igen och låt degen sedan vila i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning

1.

Riv mandelmassan grovt och rör sedan samman alla ingredienser till en kräm. Se till att smöret är ordentligt rumsvarmt så att det är lätt att breda ut sen.

Baka ut

1.

Dela degen i två delar. Kavla ut var och en av dem och bred på fyllningen jämnt över hela. Vik degen på mitten, kavla lätt över viket för att få degen att fästa och skär sedan remsor och snurra ihop dem. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa i ca 2 timmar under bakduk.

2.

Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker och lite mandelsplitter. Baka bullarna i ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter. Klart att njutas!

Ingredienser

Fördeg

2,5 dl rumsvarm mjölk

25 g jäst

250 g vetemjöl

1 kuvert saffran (0,5 g) 

Deg

250 g vetemjöl

4 g salt

6 g kardemumma (mortlad eller nygrovmald)

100 g rumsvarmt smör

100 g strösocker

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

100 g strösocker

5 g kardemumma (finmald)

75 g mandelmassa

Övrigt

1 ägg + lite vatten och salt

Pärlsocker

Mandelsplitter