by Malin Sahlberg

Röd vinbärsgelé

Godkväll!
Så blev det visst ett sent inlägg igen, trots semester och vad som borde vara gott om tid att skriva här på dagarna.

Jag hänger just nu I huset på landet och här på tomten så har vi några röda vinbärsbuskar där det är fullt med bär på nu. Vinbär kan ju vara enklaste bäret att plocka, bra höjd på buskarna, släpper fint från grenarna och kladdar och färgar inte av sig så grymt som blåbär till exempel. Så jag har plockat massor av vinbär de senaste dagarna och av en del av dem blev det vinbärsgelé.

När jag började koka vinbären så insåg jag att den doften var så mycket sommar för mig, det hör till att det kokas just vinbärsgelé här i köket i huset på landet vid den här tiden på året. Sommarminnen!

Nu har jag fyllt på förrådet med gelé för ett år framöver och det kan nog bli en och annan burk som får följa med som "gåbortpresent" under hösten, kan nog vara en uppskattad present hos de som inte kokar egen gelé. Den här gelén är perfekta tillbehöret till mustiga höstgrytor, framförallt älggryta är den helt ljuvlig till.

Kram och godnatt<3


Ingredienser
1 kg röda vinbär
3 dl vatten
Syltsocker
(800 g syltsocker per avrunnen liter sur saft)

parafin till försegling


Blir ca 8 dl gele´

-------------------------------------------------------------------


Gör så här:
Börja med att ställa en
assiett i frysen.

Skölj och rensa vinbären. Koka upp vattnet och bären så att vinbären släpper sin saft, ca 10 minuter. Montera en silduk över en gryta eller bunke och häll över vinbärsblandningen.

Låt saften droppa igenom silduken av sig själv i ca 30-40 minuter. Mät sedan upp saften och häll den i en gryta och tillsätt socker efter mängd saft.

Värm under tiden burkarna som gelén ska hällas upp i i ugnen.

Koka ihop saft och socker i 5-10 minuter på medelvärme. När du tror att den kokat klart, häll en sked gelé på assietten (som stått i frysen) och vänta några sekunder, dra sedan skeden genom gelén. Om den flyter ihop då så fortsätt att koka gelén någon minut till. Är spåret i gelén kvar så är den klar att hällas upp.

Ta bort grytan från spisen och skumma den noga!

Häll upp gelén på varma och väl rengjorda burkar, fyll ordentligt för gelén sjunker ihop något när den svalnat.. Låt de svalan helt utan lock.

När gelén är kall, smällt lite paraffin i en gryta (ta inte favoritgrytan, paraffinet är svårt att diska bort helt) och täck toppen av gelén med det smälta paraffinet. Förslut med lock när paraffinet har stelnat.

Klart!Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

LifeofHanna
LifeofHanna,
ser så gott ut
nouw.com/lifeofhanna