by Malin Sahlberg

Rabarbergömmor

Hola!

Dagens recept är här! Det är en variant av tartelett, ljuvligt mördegskal som fylls med försommarens bästa- jordgubbar och rabarber som sedan toppas med en söt maräng.

Kram och godkväll<3


INGREDIENSER

Mördeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

Maräng
4 st äggvitor
2 dl strösocker
3 msk potatismjöl

150 g rabarber
150 jordgubbssylt
2 tsk nymortlad kardemumma

Gräddning: 150 grader, ca 10 minuter
Ca 15 st


GÖR SÅ HÄR:
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg.

Sen har vi två olika varianter vi kan köra på här för att fixa själva skalet. Antingen i engångs aluminiumformar eller en upp och ner vänd minimuffinsplåt. Denna gången gjorde jag den med muffinsplåten. Men med aluminiumformarna är nog snäppet enklare.

alt formar:
Dela degen i 15-18 stycken lika stora delar och tryck ut varje del i aluminiumform. Ställ sedan formarna i kylskåpet i ca 15 minuter.

alt. muffinsplåt:
Kvala ut mördegen med lite mjöl under. Använd ett mindre dirkcsglas eller espressomugg för att stansa ut ca 15 rundlar. Lägg minimuffinsformen upp och ner och lägg en rundel på varannan puckel. Ställ sedan kallt i ca 15 minuter. Grädda därefter i ca 5-8 minuter. Lossa dem försiktigt när de svalnat.

Medans formarna är i kylskåpet oavsett alternativ, börja med marängen.

Börja vispa äggvitorna och tillsätt under tiden sockret lite i taget. Vispa också i potatismjölet och vispa tills att det blivit en fast maräng.

Skär rabarbern små bitar och blanda ihop med sylt och kardemumma. Fördela blandningen i mördegsformarna, antingen de ogräddade i aluminiumformarna eller de förgräddade skalen.

Spritsa eller klicka ut marängen på toppen av formarna och grädda i mitten av ugnen tills att det blir lite färg på marängen.
Klart!

Tips: De här är godast och bäst om de njuts av samma dag som de bakas eller kanske dagen efter:)

HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar