by Malin Sahlberg

Rabarbermazarin


Hoppas inte du trodde att det var dags för något annat än rabarberrecept nu, för då trodde du fel. Det kommer vara just rabarber i många recept nu och ett tag framöver. Så håll tillgoda helt enkelt <3


INGREDIENSER

-mördeg-
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

-mazarinfyllning-
110 g smör (rumsvarmt)
225 g mandelmassa
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker

200 g rabarber

Gräddning: 175 grader, ca 30-35 minute

Gör så här:

-mördeg-
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller bakmaskin med vinge och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in den och låt vila i kylskåpet i ca 20 minuter.

Kavla ut degen och och fodra en pajform, (35x11 cm alt 22 cm i diameter) gärna med lös botten. Skär av överflödet som stiger upp över pajformen kant.

Ställ formen att vila en stund i kylen och picka dem sedan med en gaffel i botten. Täck pajskalet med aluminiumfolie, både botten och kanter. Häll i torrt ris eller okokta ärtor så att skalet inte tappar sin form när det gräddas och blir bubbligt på undersidan.
Grädda den på 175 grader i ca 15- 20 minuter, ta ut formen och ta bort riset/ärtorna samt folien. Grädda skalet utan folie i ca 5-7 minuter och ta sedan ut det och fyll på med mazarinfyllningen.

-mazarinfyllning-
Riv mandelmassan grovt och rör ihop med det rumsvarma smöret så det blandar sig jämnt. Vispa sedan i ett ägg i taget så allt går i ihop till en kräm

Fördela fyllningen jämt i pajformen. Dela rabarbern på hälften och skär stavar som är lika långa som pajformen bredd. Lägg dem sedan på mazarinfyllningen och ställ in formen i ugnen.

Grädda kakan i mitten av ugnen (175 grader, ca 20 minuter så den får en härligt gyllene färg och sätter sig. Servera den gärna ljummen som den är eller med lite vaniljglass.


Gillar