by Malin Sahlberg

Rabarber- och mandelpaj

God kväll!
Jag har precis stängt igen resväskan så den är redo imorgon när jag beger mig med tidiga morgon tåget upp till huvudstaden. Två dagars konferens väntar och även lite kompishäng ska hinnas med innan jag åker hem igen på onsdag.

I helgen så flängdes det både hit och dit, lördagen spenderades som hejarklack åt lillebror, svägerska och vänner som sprang Göteborgsvarvet. Så himla duktiga var de, kom i mål på fina tider. Heja dem!
På söndag morgon drog vi ner till huset på landet och grejade både ute och inne med olika projekt. Jag hann baka en kaka till eftermiddagskaffet, en rabarber och mandelpaj med smak av kardemumma. Den är någonstans mellan paj och kaka men vaniljsås, grädde eller vaniljsås passar såklart perfekt till oavsett vad man definiera den som.

Kram och godnatt :-)

Ingredienser
pajskal

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
100 g smör
1 st äggula

fyllning
250 g rabarber
2 st ägg
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl mandelmjöl
1 msk vetemjöl
2 tsk kardemumma
25 g smör


0,5 dl rårörsocker

Gräddning: 175 grader ca 10 minuter + 20 min.
(
- förgräddning av pajskal 10 min,
-gräddning av hela pajen 20 minuter)


Gör så här:
Blanda samman mjöl, socker och smör till en smulig massa, använda matberedare eller gör det för hand. Blanda i äggulan och knåda tills det precis går ihop till en deg. Låt degen vila i 20-30 minuter i kylskåpet. Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper och klä en form med degen. Antingen en avlång form, ca 30x10 cm eller en rund ca 20 cm i diameter. Picka degen med en gaffel och ställ den kalt i ytterligare 20-30 minuter för att undvika att degen rasar ner på kanterna under förgräddningen. Ta sedan fram pajskalet igen, klä eventuellt kanterna med folie för att ytterligare minska risken för nerhasade kanter och grädda i ca 10 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Skölj och ansa rabarberna och dela dem i lika långa delar som formen är bred. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och fluffigt. Vänd ner, mandelmjöl, kardemumma och vetemjöl i äggvispet. Blanda försiktigt i det smälta smöret. Fyll pajskalet med fyllningen och lägg i rabarberna. Strö över råsockret. Grädda pajen i ytterligare ca 20 minuter.

Klart!

Happy Baking!
/Malin

Gillar