by Malin Sahlberg

Plommongalette

Hej hopp!!
Måndagkväll och veckan är redan i full gång. Nu är det helt klart slut med sommarlunken när det gäller jobbet, alla är tillbaka efter semestern och projekten startar upp ett efter ett nu igen. Känns kul och inspirerande att vara igång även om det nog kommer bli mycket jobb nu framöver.

Såhär i slutet av augusti så börjar ju frukträden göra sig klara för skördetid och om det är ett dåligt äppelår i år så verkar det ha gått betydligt bättre för plommonen. Nu har jag inga egna plommonträd så jag får hålla tillgodo med de jag kan handla vid torget. Men till er som kanske har träden fulla nu med plommon som börjar mogna så kommer här ett recept på vad ni kan göra med en del av dem.

Dagens recept är på en plommongalette med mandel, en riktig sensommardessert som passar perfekt med en skopa vaniljglass.

Ha en skön kväll>3
Kram

----------------

Tips

Jag gjorde två stycken galetter som blir lagom att dela på två personer. Det går lika bra att göra en stor och även att dubbla receptet och göra en stora för runt 8-10 personer.

Skulle degen känns torr och svårarbetad, tillsätt lite av äggvitan.

----------------


Ingredienser
50 g smör (rumsvarmt)
1 st äggula
1 dl vetemjöl
0,75 dl mandelmjöl
0,25 dl strösocker
0,5 krm salt
75 g mandelmassa
4-5 st plommon
2 msk rårörsocker

Ca 4 portioner

Gräddning: 200 grader, ca 15-20 minuter

--------------------


Gör så här:
Blanda ihop smör, mjöl, mandelmjöl, strösocker och salt till en smidig deg.

Dela den i två lika stora delar och kavla ut till två cirklar, ca 15 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och fördela på degen ca 2 cm från degkanten. Dela plommonen på mitten och ta bort kärnan. Skär plommonen i skivor och lägg skivornas ett mönster över mandelmassan. Vik upp kanterna och strö över råsockret.

Grädda i ugnen tills att galetten fått fin gyllene färg. Låt den svalna lite och servera sedan med vaniljglass!

-----------

Happy Baking!
/Malin

Före ugnen!

Gillar

Kommentarer

S,
Hej, nu är ännu en veckans blogg startad, skulle vara jätteroligt om du ville vara med 😊 Vinnaren visas för 150+ läsare per dag. Kram! sandraboqvist.se/2017/a...
www.sandraboqvist.se