by Malin Sahlberg

Pinocchiotårta

Hej,
Blir ett sent inlägg idag, lite som vanligt med andra ord. Svårt att hitta tiden att sätta sig med datorn förens senare på kvällarna. Det är ju så att varje blogginlägg här föregås ju av någon timme i köket med bakning, fotografering och inte minst all disk som de för med sig så då får det bli senare kvällsinlägg helt enkelt.

Receptet som jag grejat med idag är en av mina favorit tårtor och som jag förknippar väldigt mycket med midsommar som nu bara är några dagar bort. Sockerkaka, maräng, jordgubbar och grädde- ni hör ju själva det är en riktig sommartårta. Denna gången piffade jag till den lite med att göra flädergrädde istället för att bara ha vanlig vispad grädde, blev riktigt gott men det går minst lika bra utan att smaksätta den.

Hoppas på att hinna att få in några fler midsommartips under veckan. Dessutom finns det en hel del godsaker i arkivet här. Ni hittar ju alla kategorier i vänster sidan där man kan klicka in på exempelvis tårtor eller jordgubbar och hitta recepten som sorterar under respektive kategori.

Kram och godnatt!

Ingredienser
100 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
5 st ägg (separerade)
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker
50 g flagad mandel

1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde
2-3 msk konc. flädersaft

Gräddning: 150 grader, ca 25-30 minuter

Ca 8-10 bitar

Gör så här:
Täck en långpanna (ca 30x40) med bakplåtspapper och smöra pappret.

Vispa ihop smör och socker 1,5 dl) ljust och fluffigt. Separera äggen och vispa ner en äggula itaget i smörblandningen, låt varje gula gå in i smeten innan nästa hälls i. Blanda sedan i mjölken. Blanda ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten och rör till en jämn smet.

Vispa ihop äggvitorna och strösocker (2,5 dl) till en vitt och fast marängsmet.

Bred ut smet nummer 1 jämnt i långpanna och bred på marängsmeten över. Strö över den flagade mandeln på marängen. Grädda i nedre delen i ugnen till att marängen fått fin färg och sockerkakan inte längre är kladdig. Låt kakan kallna och ta sedan bort bakplåtspappret.

Blanda ihop saften och grädden och vispa grädden. Dela jorsgubbarna i lite mindre bitar.

Montering- Antingen delar man botten i två delar, längd eller bred och brer ut den vispade grädden på en av delarna och lägger på rikligt med jordgubbar och täcker med den andra delen av botten. Eller så använder man tårtan i sin hela långpanneform och brer på grädde över hela och dekorerar med massa jordgubbar- det är helt och hållet en smaksak tycker jag!


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer