by Malin Sahlberg

Pepparkakor

Dofter är för mig väldigt viktigt, jag har en känslig näsa och reagerar lätt på alla typer av dofter och lukter vilket också gör att många av mina minnen är starkt kopplade till olika dofter. Och ingen annan högtid är väl så starkt förknippad med dofter som just julen, allt från hyacinter till saffran och glögg men ändå så är nog det som allra flest kopplar till julen pepparkaksdoften.

Den varma mysiga känslan som infinner sig när det sippar ut pepparkaksdoft från ugnen och de strax färdiggräddade kakorna är svårslagen.

Så här kommer mitt recept på pepparkaksdeg för den som vill baka egna, det blir rätt kryddigt men det tycker jag behövs, ordentligt med smak ska det vara!

Ha en fortsatt fin tredje advent och lucia<3

De underbara bilderna har Sofia NoorStudio tagit och den fina platsen de är tagna på är hos Dakabom ute i Norrahammars Bruk!

Ingredienser

1 dl strösocker
125g smör
0,5-1 dl vatten
2 dl mörk sirap
2 msk malen kanel
1,75 msk malda nejlikor
2 msk mald kardemumma
1 msk malen ingefära
1 msk mald pomerans
0,75 tsk malen kryddpeppar
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
400 g vetemjöl

Gräddning: 200 grader, ca 6-8 minuter

-

Gör så här:

Börja med att röra ihop det rumsvarma smöret tillsammans med socker och sirap så att det blir ordentligt blandat och fluffigt.

Blanda ihop mjöl, bikarbonat, kryddor och salt i en egen skål. Häll vatten och smörblandnigen i mjölet och rör ihop. Knåda sedan ihop till en deg och ställ den svalt ett par timmar eller över natten.

Kavla ut degen på bakplåtspapper och stansa ut figurer med pepparkaksmått (lämna lite mellanrum mellan varje figur för att undvika att de flyter ihop under gräddningen). Ta bort degen runt figurerna, dra upp bakplåtspapperet på en plåt och grädda sedan i ugnen (ca 6-8 minuter i 200 grader.)HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Filippasgodsaker
Filippasgodsaker,
Såå fint! 😍😍
nouw.com/filippasgodsaker