by Malin Sahlberg

Pärongalette

Enkelt och snabbt!

Precis det är detta receptet. Förbered degen en dag eller två innan och det blir ännu smidigare att servera denna galette ljummen till fikat eller som dessert :)

Nu råkar päron vara min favoritfrukt men har du en annan så går det såklart att byta, äpplen eller nektariner är ett toppentips i fall ni frågar.INGREDNIENSER

-mördeg-
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

-fyllning-
100 g mandelmassa
50 g smör (rumsvarmt)
1 msk vetemjöl
1-2 st päron

1 st ägg
mandelspån
strösocker

Gräddning: 175 grader ca 20-25 minuter
Räcker till ca 4-6 personer

GÖR SÅ HÄR:

-mördeg-
Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedaren eller gör det för hand. Tänk på att göra det snabbt oavsett metod, det ska bara precis gå ihop till en deg.

Häll ut på bakbordet och knåda ihop, platta till och plasta sedan in degen. Låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

-fyllning-
Rivmandelmassan och blanda med smöret och mjölet.

Kavla ut degen till en rundel ca 3 mm tjock. Bred på mandelkrämen på degen men låt det vara en kant med deg på ca 3 cm som sedan ska vikas över.

Skär päronen i skivor och lägg över mandelkrämen. Strö över mandelflarn och vik sedan upp degkanten mot frukten. Pensla kanten med uppvispat ägg och sikta över lite strösocker.

Grädda sedan tills galetten fått en gyllene färg och servera den sedan ljummen med vaniljsås eller kanske ännu heller en krämig vaniljglass!

HAPPY BAKING!
//Malin

Gillar

Kommentarer