by Malin Sahlberg

Nyårsbakelse med hallon & vit choklad

Då var det dags för Fredagskakan att lämna julbaket och hoppa direkt vidare till nyårsdesserterna!

Det kommer några olika de kommande dagarna och först ut blir en klassiker - bakelse med vitchokladmousse och hallonkompott på mördegsbotten. Det är några moment men egentligen inget svårt och allt för utom sista dekoreringen och uppläggningen på fat går att förbereda några dagar i förväg.

Baka mördegskexen och gör hallonkompotten flera dagar innan och göra sedan moussen och lägg ihop dem dagen före. Sen är det bara att plocka fram dem en stund innan servering och dekorera som du känner för.

I receptet har jag använt mig av en siliconform att gjuta hallonkompotten i men det går allt i en större form och skära upp lagom stora bitar. Det som gäller att att hallonkompotten är tänkt att vara lite mindre än formen för moussen så att den täcker kompotten även på sidorna så att det blir en liten överraskning med innehållet där inne :)

Jag har använt bakelseringar som är ca 7 cm i diameter och 5 cm höga. Men det går jättebra att göra detta i portionsglas eller likande också .

Ha en fin dan före dopparedan<3


Receptet på den ljuvliga chokladmoussen har jag lånat från superproffset Ylvas bakverkstad
INGREDIENSER

-mördegskex-
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

Gräddning: 175 grader ca 5-8 minuter

-hallonkompott-
150 g hallon
0,5 dl strösocker
1,5 st gelatinblad

-vit chokladmousse-
3,5 st gelatinblad
250 g choklad
2 msk limesaft
5 dl vispgrädde
2 st äggulor

Recept för 6 st bakelser

GÖR SÅ HÄR:

-mördeg-
Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedaren eller gör det för hand. Tänk på att göra det snabbt oavsett metod, det ska bara precis gå ihop till en deg.

Knåda ihop och kavla sedan ut till en jämn platta (ca 3 mm tjock) mellan två bakplåtspapper. Stansa ut 6 stycken rundlar, bäst är att göra det med lite mellanrum på det bakplåttapper som de kavlades tut så behöver de inte flyttas innan gräddning. Täck med plast och lägg i kylen i ca 20-30 minuter. Ta dem sedan direkt från kylan och grädda direkt.

-hallonkompott-
Börja med att lägg gelatinbladen i kallt vatten. Under tiden de blir mjuka, koka försiktigt ihop hallon (frusna eller ej spelar ingen roll) med sockret. Rör så att hallonen blir riktigt mosade. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör sedan ner dem i hallonen.

Häll upp hallonkompotten i silkonformar, ca 0,5 dl per form. Ställ in i frysen för att sätta sig.

-vit chokladmousse-

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i ca 5-8 minuter. Smält under tiden den vita chokladen (hacka den om du inte använder knappar eller likande) . Enklast kan vara att köra den på låg effekt i micron, annars över vattenbad på spisen.

Vispa grädden till mjuka toppar, den ska inte vispas för hårt. Vispa också upp äggulorna lite så att de blandas ihop.

Värm upp limesaften och krama sedan ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i saften så att de smälter.

Häll ner det smälta gelatinet i äggulan i en tunn stråle, under konstant vispning.

Blanda ner den smälta chokladen, lite i taget, i ägguleblandningen. Rör om ordentligt till en jämn konsistens. Vänd sist ner den lättvispade grädden, lite i taget, blanda väl.

-montering-
Förbered en bricka eller likande som går att få in i frysen. Lägg ett bakplåtpapper på och placera sedan bakelseringarna på. Klä insidan av ringarna med bakeriplast (det går med bakplåtspapper också om plasten är svår att få tag i).

Fyll moussen i en spritspåse med stor rund tyll eller klipp bara ett håll i den. Spritsa ca ett 1-2 cm jämnt lager på botten. Ta fram hallonkompotten från frysen och en lägg en bit i varje bakelsering. Fyll på med mer mousse runt och över hallonkompotten. Slå gärna brickan försiktigt i bänkskivan för att bli av med ev. luftfickor i moussen och jämna sedan till toppen. Ställ i frysen till dekorering och servering (minst 5 timmar).Gillar