by Malin Sahlberg

Nationaldagsbakelser

Hej hallå!
Lite glest mellan inläggen just nu men livet kommer lite då och då. Hoppas såklart på bättring men kan inte lova något. Det är mycket nu, mest kul men de sakerna tar ju också tid. Men jag hojtar alltid till på Instagram när det dyker upp nytt här så följ fredagskakan där så missar ni inte några inlägg och recept. Det går också bra att följa via bloglovin, då får man också en liten notis när jag uppdaterat. Dagens tips helt enkelt.

På temat dagens... så var dagens viktigaste mitt besök på blodcentralen. Att ge blod tycker jag verkligen att alla som får ska göra. Tycker faktiskt inte att det finns något godtagbart skäl till att inte göra det om man uppfyller kriterierna för att bli blodgivare, det är så viktigt. Har ju skrivit om varför det ligger mig extra varmt om hjärtat HÄR.

Har redan vissa upp resultatet av mitt nationaldagsbakande på Instagram. Gjorde smördegsbakelser med vaniljkräm, grädde och massa jordgubbar. Alltså det är så galet gott, smakar så mycket sommar för mig den där kombinationen. Bästa bästa!
Jag hade missat att ta med vaniljstång till landet där jag bakade så fick använda vaniljpulver där av den mörka färgen på min vaniljkräm som dessutom blev sås då jag också missat att ta med maizena. Men eftersom jag gjort detta vaniljkrämsrecept massor av gånger med alla ingredienserna rätt så vet jag att det blir perfekt om man bara följer det... måste uppdatera skafferiet i huset på landet igen efter vintern helt enkelt. Så räds inte att mina ser slarviga och kladdig ut, det är min alternativa vaniljkräm som ställer till det på bilderna ;)

Kram och fin kväll!

Edit.

Inlägget hade visst inge publicerats igår kväll som det skulle men nu är det här:)

INGREDIENSER

Mördeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
25 g smör

1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde


Räcker till ca 8 bakelser

GÖR SÅ HÄR:

Mördeg
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och stansa ut åtta rundlar och klä portionsformar med lös botten med degrundlarna.

Ställ formarna kallt i ca 30 minuter innan de gräddas ca 8 minuter, 200 grader så det blir fint gyllenbruna. Låt mördegsskalen svalan och lossa dem sedan från formen

Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart.

Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt.

Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen.

Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.

Montering
Vispa grädden, ansa jordgubbarna och dela dem i kvartar.

Fyll mördegsskalen med vaniljkräm, toppa med vispad grädde och ös på med jordgubbar!

KLART:)HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer