by Malin Sahlberg

Naked cake

Hello!!

Fick frågan för några dagar sedan om jag inte kunde lägga upp receptet på bröllopstårtan jag visat lite här tidigare. Självklart delar jag med mig av det, här kommer det.  Men jag har skriver det som recept på en enkeltårta även om bröllopstårtan var i trevåningar, så blir det enklare för er som vill testa den hemma. Det blir en rätt så stor tårta med detta receptet, men vill man så kan man grädda bottnarna i mindre formar och göra fyra istället för tre. Antingen gör man då en högre tårta med alla bottnar annars fikar man på en av dem som kaka och gör tårtan på tre. Bottnarna är samma som i hallonpajtårtan som jag gjorde i somras. Saftiga och stabila, perfekt i en våningstårta!

Ha en fin dag!

Foton av superduktiga Emelie Westergren

Ingredienser

225 g smör (rumsvarmt)
400 g strösocker
420 g cake flour *(se nedan)
22 g bakpulver
3 g salt
0,5 tsk vaniljpulver
4 st ägg
2 äggulor
300 g mjölk
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk mald kardemumma

Gräddning; 175 grader ca 20-30 minuter

Smörkräm
400 g smör (rumsvarmt)
5 dl florsocker
2 st lime (skalet)
1,5 tsk vaniljpulver


*) cake flour- för varje 2,5 dl vetemjöl, ta bort två msk mjöl och ersätt med två msk maziena. Sikata ihop minst två gånger.

Bottnar

Börja med att smöra och bröa tre stycken formar (ca 25 cm i diameter), engångsformar i aluminium passar bra. Blanda ihop mjölken och vitvinsvinägern och ställ åt sidan. Sikta ihop cake flour, bakpulver, salt och vaniljpulver. Ställ även det åt sidan. Vispa upp det rumsvarma smöret så det blir vitt och fluffigt, ca 3-5 minuter. Vispa sedan ihop sockret med smöret och vispa i ytterligare ca fem minuter. Tillsätt sedan de hela äggen ett och ett och se till att varje har vispats in innan nästa tillsätts. Skrapa ner smeten från kanterna då och då. Vispa efter det ner kardemumman. Vispa ihop mjölkblandningen med äggulorna. Häll i 1/3 av mjölblandningen och blanda ihop. Tillsätt hälften av mjölken, blanda och häll sedan i nästa tredjedel av mjölblandningen, blanda och efter det den sista mjölken och till sist det sista av mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. V'äg dem gärna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda i mitten av ugnen.

Smörkräm- riv skalet från väl tvättade limefrukter. Vispa det rumsvarmt smöret riktigt ljust och fluffigt, tar ca 5-7 minuter. Vispa sedan ner florsocker, vaniljpulver och limeskal så allt blandas väl.

Montering- jämna till alla bottnarna ifall de blivit toppiga under gräddningen.

Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Förbered en spritspåse med en tyll med em rund, större öppning (ca1,-1,5 cm) och fyll med smörkräm. Spritsa ut ett jämnt lager och jämna till med en palett. Lägg på nästa botten och upprepa procedurer med smörkrämen, avsluta med sista botten. Jämna till den smörkräm som eventuellt tryckts ut på kanterna och stryk ett tunt tunt lager smörkräm runt hela tårtan. Dekorera gärna med obeskprutade griftfria blommor!


Happy Baking!

/Malin

Gillar

Kommentarer

Erika
,
Så fin och vacker tårta!

Kan man använda engångs aluminiuformar med bakplåtspapper i botten när man gör denna?

Kan man även grädda hela smeten i två 16 cm formar och dela tårtbotten?

Mvh Erika
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack!
Det går jättebra att grädda dem i aluminiumformar med bakplåtspapper i botten. Jag har inte själv testat att göra dem i högre formar och dela dem sen men jag vet andra som gjort det och det har funkat fint!

Ha en fin dag!
Kram
nouw.com/fredagskakan