by Malin Sahlberg

Mörkt formbröd

Godkväll!!
Hoppas ni fått en fin start på veckan. Jag ska börja förbereda för morgondagen och försöka att komma i säng i hyfsad tid ikväll. Så kanske att jag kan vakna med en pigg och utvilad känsla i kroppen för en gångs skull. Tänkte att jag skulle lyckas med den stora bedriften att släpa mig upp direkt när mobilen ringer och inte göra som oftast och snooza några gånger innan jag samlat tillräckligt med energi för att ens orka slänga benen över sängkanten och has mig ut från sovrummet. Men imorgon väntar belöningen om jag kommer upp i tid, en ordentlig frukost hemma med mitt nybakade bröd. För den hinns ju inte med när man snoozar, då får man nöja sig med några koppar kaffe på jobbet istället...

Any how

När jag träffade några av mina kompisar från högskolan för ett tag sedan fick jag önskemål från en av dem om fler recept på bröd som bakas i form. Detta var samtidigt som jag hade beklagat mig lite på Instagram över att min inspiration inte var på topp och jag hade dåligt med idéer på nya recept att baka. Så jag nappade direkt när jag fick tips på önskeinlägg. Därför tänkte jag nu starta en liten kategori här på bloggen som jag kallar för önskeinlägg, så är det något som ni vill se mer av här och få tips på nya recept kring så hojta till här i en kommentar eller maila mig på fredagskakan@outlook.com så fyller jag på den kategorin undan för undan.

Så här Emelia kommer ett recept på bröd som du kan baka i dina nya brödformar. Det finns något formbröd i brödkategorin sedan innan och jag har ett till på gång som ska skrivas ner så det kommer här framöver. Men det här receptet kan jag verkligen rekommendera, ett nyttigare bröd som är grövre men så saftigt och gott alltså. Bland de godaste jag ätit faktiskt!

Kram på er

Ingredienser
6,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 dl chiafrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl hasselnötter
2 dl mörk sirap
1 l filmjölk

2 st bröd
Gräddning: 175 grader, ca 90 minuter

Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, rågkross, chiafrön, salt, bikarbonat och nötter i en större skål.
Rör sedan i sirap och filmjölk och blanda ihop allt till en lös deg. Häll upp i två ordentligt smorda brödformar, 1 1/2 liter. Grädda bröden längst ner i ugnen.

Låt bröden svalna i formarna i 15-20 minuter innan de stjälps upp. Klart!

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer