by Malin Sahlberg

Mördegskaka med mandel

Go´ kväll!!
Nu är jag hemma i Sverige igen efter 8 dagar i Grekland. Sol, bad, underbar mat, spabehandlingar, härligt sällskap och det bästa nästan 30 grader varmt. Då finns det inte mycket att klaga på kan jag lova. Nu hoppas jag att värmen kommer hit upp också, vore inte fel om den kommer nu i veckan när jag tar långhelg med fyra lediga dagar.

Jag bakade lite småkakor innan jag åkte på semester men de hann inte ut här förens nu. Det är ytterligare en variant på mördegskaka. Jag älskar verkligen mördeg, den går variera i oändlighet. Denna gången så kompletterade jag degen med hackad mandel och pärlsocker. Kakorna blev så goda att de höll på att fikas upp innan jag hann fota dem när jag och min svägerska skulle testa dem. Det måste ju ses som ett av de bättre betygen i alla fall.

Ingredienser
4,5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
50 g hackad mandel
0,5-1 dl pärlsocker

Ca 20 kakor

Gräddning: 175 grader, ca 8 minuter


Gör så här:
Lägg mjöl, smör, vaniljsocker och socker i en matberedare och mixa tills smöret är helt fördelat. Häll ut mixen på bänken och knåda ihop till en boll. Dela den i två lika stora delar och rulla till ca 20 cm långa rullar. Klä in dem i plast och lägg in rullarna i kylen i minst 30 minuter.

Blanda pärlsocker, den hackade mandel och rulla degrullarna i blandningen. Man får trycka lite för att pärlsockret och mandeln ska fästa i degen. Skär rullarna i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt, grädda i ugnen så att kakorna får lite färg på kanterna. Låt dem svalna lite innan när de kommer ur ugnen innan de flyttas från plåten.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer