by Malin Sahlberg

Mazarinkaka med vinbär

Hej hej!
Idag kom semesterns första regn och jag trodde väl aldrig att jag skulle uppskatta just regn en semesterdag men det var efterlängtat nu. Synd bara att det regnade här hemma i stan och inte på landet där det behövs än mer. Håller en tumme för att det kan komma en skur där i morgon så den värsta brandfaran lägger sig lite.

Semesterbakningen går inte fullt lika bra som jag hade planerat, det är aningens motigt att stå i köket och greja och ännu värre att göra något som kräver att jag startar ugnen och ökar på värmen hemma ytterligare. Men idag blev bakningsabstinensen för stor och jag svängde ihop en form av mazarinkaka eller mazarinpaj kanske det är mer som?! Tog med den hem till bror och Co i kväll så nu är stora delar borta och resten åker nog med honom till jobbet imorgon.

Det blev ytterligare en söt/syrlig kombo med vinbären. Gillar verkligen att använda de sura röda vinbären till en söt kaka för att balansera mellan de olika smakerna, tycker att det båda motsatserna kommer till sin rätt mycket bättre när de hänger tillsammans :) opposites attracts...

INGREDIENSER

Mördeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

Mazarinfyllning
110 g smör (rumsvarmt)
225 g mandelmassa
2 st ägg

200 g vinbär


Gräddning: 175 grader, ca 30-35 minuter

GÖR SÅ HÄR:

Mördeg
Hacka ihop smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller bakmaskin med vinge och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in den och låt vila i kylskåpet i ca 20 minuter.

Kavla ut degen och och fodra en pajform, (ca 22 cm i diameter) gärna med lös botten. Skär av överflödet som stiger upp över pajformen kant.

Ställ formen kallt medans du gör fyllningen.

Fyllning
Riv mandelmassan grovt och rör ihop med det rumsvarma smöret så det blandar sig jämnt. Vispa sedan i ett ägg i taget så allt går i ihop till en kräm

Fördela fyllningen jämt i pajformen och täck sedan med ett lager av röda vinbär.

Grädda kakan i mitten av ugnen så den får en härligt gyllene färg. Servera den gärna ljummen som den är eller med lite vaniljglass.


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer