by Malin Sahlberg

Massipantåta

Hej hopp!
Idag är en riktigt speciell dag här i Jönköping för det är "fössta tossdan i mass" och då ska man äta "massipantåta". Alltså det är första torsdagen i mars, då ska man äta marsipantårta. Men har man ordentlig jönköpingsdialekt så låter det så som jag skrev det fösst, det där med R inne i ord hoppas över när man pratar. Så idag är det vår
alternativa nationaldag och till och med på jobbet bjöds det på massipantårta till eftermiddagskaffet. Heja kommunen! Ja vi har kanske inte den charmigaste dialekten här i landet men vi är stolta över den och dess ursprung i i resande folkets språk- rommani.

Jag gjorde så klart en massipantåta för att fira dagen och skickade med den till min pappas jobb. Gjorde en snabbvariant där en av fyllningarna var yoghurt, direkt från tetran. Mycket snabbare än så kan man inte fixa en tårtfyllning. Och resensionerna som jag fått nu efter att den ätits har varit riktigt bra, kul när man experimenterar.

Här är lite fler uttryck och utal på ord som vi använder oss av här i Jönköping. Är det någon som inte är här i från stan som känner igen dem?

– Du tar inte bort saker, du tar ”dän” och ”jämte” är en preposition inte ett substantiv.
– Du säger cyklen, nycklen och vinklen istället för cykeln, nyckeln och vinkeln.
– Du lyssnar på Jönköpingsradion och tycker de har en gräslig dialekt men inser i samma ögonblick att det är så du låter själv! Å dä ä lante kul (och det är väl inte kul..)
– Du säger ”fötti” istället för fyrtio
– Du säger ”domma” istället för ”de här”
– Du förstår vad reportern på Smålandsnytt menar när hon säger; ”nu går vi över till spåtten” eller ”nu lämnar jag över till rapått”

Nu laddar vi inför en finfredag imorgon:-)

Ingredienser

Tårtbotten
2 st ägg
strösocker
vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gräddning: 175 grader, ca 20 minuter

Vaniljfyllning
1,5-2 dl mjölk
4-5 msk marsanpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Yoghurtfyllning
2 dl passionsfruktyoghurt
1 st passionsfrukt

Dekoration
2 dl grädde
250 g marsipan
passionsfrukt
mjölkchokladGör så här:
Tårtbotten- knäck äggen och häll dem i ett glas, mät upp lika mycket socker respektive mjöl i var sitt likadant glas. Vispa äggen och sockret ordentligt i ca 10 minuter så det blir riktigt vitt och fluffigt. Blanda ner bakpulver och vaniljpulver i mjölet och vänd sedan ner det i ägg-sockerblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form (15 cm i diameter) och grädda i ugnen. Ta ut botten från ugnen när den är klar och låt den svalan. Ta loss den från formen och dela den i tre lika tjocka delar.

Under tiden som botten gräddas- rör ihop mjölk och marsanpulver till en tjockkräm. Smaka upp den med vaniljpulver.

Vispa grädden tjock och fluffig. Lägg en del av tårtbottnarna på ett fat eller en tårtbricka och bred på vaniljkrämen. Lägg på en till del av bottnen och häll på yoghurten och gröp ur passionsfrukten och strö över. Lägg på sista tårtbotten och spackla tårtan med den vispade grädden. Kavla ut marsipanen tunt och täck tårtan med den. Dekorera med choklad, passionsfrukt och mynta.

Kart!

Gillar

Kommentarer

alexandrasalomatin
alexandrasalomatin,
Wow vilken härlig blogg du har, bara massa tårtor!
alexandrasalomatin.weuntd.com
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack snälla:-)
nouw.com/fredagskakan
sara
sara,
Vilken underbar tårta. Vart får du tag på så vit marsipan? ?
Fredagskakan
Fredagskakan,
Tack! Marsipanen beställer jag via nätet, finns fler olika svenska webbutiker som säljer baktillbehör. Extra-vit heter sen:-)
nouw.com/fredagskakan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229