by Malin Sahlberg

Mangotartelette

-samarbete med Dansukker-

Hej!

Skärtorsdag!!
Påsken är här och i alla fall för mig innebär det fyra lediga dagar på rad, lyx!

Lediga dagar betyder mer tid för god mat och fika tillsammans med vänner och familj. Idag får ni ett riktigt supertips på en dessert som passar perfekt nu till påskhelgens festligheter.

En mangotartellet med ett sprött pajskal som fyllts med en len mangocurd och som sedan toppats med seg krämig maräng. Ni hör ju, ett måste till efterrätt eller fika nu i dagarna.

Ni som hängt med här ett tag vet att jag nästan alltid gör mina pannacottor med hjälp av Dansukkers Gelésocker Multi för att inte behöva använda gelatin. Nu testade jag att göra curd med hjälp av det och blev som väntat ett väldigt lyckat försöka. (Använder man dessutom ett vegetabiliskt margarin så blir curden vegansk om man vill ha den det.) Dansukker Gelésocker Multi gör att det blir så enkelt att göra curd, inget passande och rörande för att få den tjock men undvika att den skär sig som det är om man gör på traditionellt sätt med ägg istället. Nu går det på några minuter att få en perfekt krämig curd utan större risk att misslyckas, inte fel va?!


Önskar er en härlig skärtorsdag!
kram


INGREDIENSER

-mangocurd-
400 g mango (gärna fryst)
1 st apelsin, skalet
1 msk apelsinjuice
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
50 g smör

-mördeg-
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk bakpulver
2 st äggulor

Gräddning: 175 grader, ca 20 minuter

-italiensk maräng-
50 g vatten
180 g Dansukker Strösocker
3 st äggvitor


GÖR SÅ HÄR:

-mangocurd-
Mixa mangon i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Blanda sedan ihop mangokrämen med Gelésocker, smör, apelsinjuice samt skalet i en kastrull och låt det sjuda i cirka 5 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll upp curden i en burk och låt kallna helt. Förvara mangocurden i kylskåp så länge.

-mördeg-
Hacka ihop smör, mjöl, Strösocker och bakpulver i en matberedare och tillsätt sedan äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och klä en pajform med lösbotten (ca 22 cm i diameter alt ca 35 x 11 cm) med degen. Skär av deg som sticker upp över kanten. Ställ formen kallt i minst 20 minuter så degen sätter sig i formen. Ta sedan fram formen och nagga degen med en gaffel. Täck pajskalet med aluminiumfolie, både botten och kanter. Häll i okokt ris eller ärtor så att skalet inte tappar sin form när det gräddas.

Grädda den i på 175 grader i ca 15- 20 minuter, ta ut formen och ta bort riset/ärtorna samt folien. Grädda skalet ytterligare en stund, tills det är gyllenbrunt (ca 10 minuter).och grädda, mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (175 grader)

-italiensk maräng-
Blanda ihop vatten och Strösocker den kastrull och koka upp det till 121 grader- använd en kökstermometer. Vispa under tiden äggvitan, här är nästan en bakmaskin med visp eller elvisp på stativ ett måste. Vispa vitan så den blir ordentligt skummig men den behöver inte blivit helt marängfast.

När sockerlagen nått 121 grader- Häll den i en sakta stråle i äggvitan samtidigt som den vispas på hög hastighet. När all sockerlag är i sänk hastigheten till strax innan max. Marängen är klar när den ger en fin jämn näbb när vispen dras upp och har börjat svalna.

-montering-
Ta loss pajskalet från formen, är botten och bred försiktigt på curden i ett jämnt lager. Gör i ordning en spritspåse med tyll och fyll den med marängsmeten. Spritsa valfritt mönster med maräng på curden och bränn sedan av den med en gasolbrännare eller ställ in tarteletten en kort kort stund i ugnen med grillfunktionen (det går fort så att få färg på marängen i ugnen så släpp inte blicken på den)

Klart att servera!

Tips!
Förbereda kurden i upp till fem dagar innan pajen ska ätas för att sprida ut momenten lite. Även mördegen går att förbereda några dagar innan så långt som att formen kläs. Plasta bara in den ordentligt.

På så sätt räcker det att grädda skalet, låta det svalna medans marängen vispas ihop för att sedan fylla med kurd och spritsa på marängen på toppen!

Gillar

Kommentarer