by Malin Sahlberg

Mandelsockerkaka

Hej lördag!
Så var det helg igen, denna veckan har jag knappt märkt av. Kan bero på att jag tre av dagarna slutat vid lunch på jobbet. I onsdags och torsdags så var jag på kurs på eftermiddagarna och igår slutade vi alla tidigt på jobbet inför alla Helgona-helgen.

Kursen i onsdags och torsdags var en surdegskurs som Sebastien Boudet höll i. Så kul och väldigt lärorikt. Han var så inspirerande och så klart extremt kunnig på området. Vi fick lära oss massor historiskt kring spannmål, mjöltyper, malning, och självklart göra degar med många olika mjölsorter för att se hur olika bröden blir beroende på vilket mjöl som används. Så häftigt att se och smaka på bröden som verkligen skulle sig från varandra tror att de i grunden kom från samma men bara olika mjölsorter.

Det stämmer verkligen som kära Ernst säger " I det enkla bor det vackra", och så även på bröd för egentligen är surdeg enkelt. Tre ingredienser och du kan ändå få typ oändligt massa olika sorters bröd. Det som behövs är bra mjöl, salt och vatten- så enkelt i tanken men kommer absolut kräva sina försöka innan det går felfritt antagligen. Mycket att lära sig att förstå mjölsorter och hur det binder vätska och även gräddning och så.

Så räkna med att det blir ett och annat surdegsbröd här framöver helt enkelt.

Men idag blir det inget bröd, utan en variant av sockerkaka. Denna är bakad med mandelmjöl och blev så saftig och god. Den hölls sig dessutom saftig under flera dagar vilket jag tycker är ett stort plus, för det är ju inte alltid den tar slut på dag ett och då är det ju bra att kunna ha den framme till morgondagens fika eller dagen efter det.

Ha en skön dag<3
kram


Ingredienser
3 st ägg
3 dl strösocker
50 g smör
2 dl mjölk
2 dl mandelmjöl
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpuler

Gräddning: 175 grader (kakan ställs in i kall ugn), ca 40-50 minuter

-------------


Gör så här:
Börja med att vispa ägg och socker ljust och luftigt. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det koka upp. Häll den kokande vätskan i äggsmeten under omrörning.

Blanda ner mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i smeten och blanda väl. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten.

Sätt in kakan längst ner i den kalla ugnen, sätt värmen på 175 grader och låt kakan grädda i ca 40-50 minuter, känn med sticka så den inte är kladdig i mitten.

Klart!

------------

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

AngelicasVärld,
Men så roligt med kurs!! JA å kakan ser fantastisk ut!! Önskar dig en fin kväll!
Angelicasvarld.com