by Malin Sahlberg

Mandelkaka med kräm

Hej hallå i stugorna!
Long time no see, men kan det bara bli bättre :) Jag har överlevt flytten av vårt kontor, kanske med minsta möjliga marginal men ändå, I´m alive ;p

Så nu ska jag verkligen försöka efterleva det jag lovat mig själv, inte en enda övertidsminut på jobbet fram till min långsemester den 7 december. Inser ju omöjligheten i det redan nu men kanske kan lyckas hålla nere det bättre en de senaste månaderna åtminstone.

För jag vill ju verkligen göra så mycket mer, jag vill hinna baka en massa nu inför jul till exempel. Även om jag inte kommer vara hemma i december och fira jul som vanligt så är min plan att bloggen inte på något sätt ska bli lidande. Utan tvärt om, jag tänker att det dyker upp advents- och julrecept som alltid och så kanske jag blandar upp det med ett hej då och då från vår resa. Vad tror ni om det, en bra idé?

Innan saffran, kanel och glögg tar över här så ska jag försöka få in några vanliga recept också och vi börjar det detta underbara på mandelkakor med en ägg- och smörkräm på toppen. Det påminner mycket om Almondykakan förutom chokladen och är verkligen så så god :)

Happy Sunday
Kram på er<3

INGREDIENSER

-mandelkaka-
75 g mandel
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker

Gräddning: 175 grader, ca 15 minuter

-äggkräm-
3 st äggulor
0,5 dl grädde
0,5 dl strösocker
90 g smör

Ca 12 kakor

GÖR SÅ HÄR

-mandelkaka-
Mixa mandlarna i matberedaren till rätt så fint mjöl.

Börja vispa äggvitorna och tillsätt sockret i omgångar när det börjar bildas spår i äggvispet. Vispa till en glansig hård marängsmet.

Vänd försiktigt ner mandelmjölet i äggvispet och blanda väl. Fördela smeten i aluminiumformar eller riktigt stabila muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader. Ta sedan ut dem ur ugnen och låt svalna. Gör äggkrämen under tiden.

-äggkräm-
Blanda ihop alla ingredienserna till krämen förutom smöret, i en kastrull. Rör ihop den och låt den sjuda (får inte koka) på tills den tjocknar, det tar en stund runt 10 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt svalna i ca 5 minuter, rör sedan ner smöret och blanda till en slät och blank kräm.

Låt krämen svalna till rumstemperatur och bred sedan på den över kakorna. Dekorera valfritt innan servering!


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer