by Malin Sahlberg

Mandelbullar med vitchoklad

Hej!
Hoppas allt är fint :)

Själv ska jag verkligen inte klaga, ångrar att jag i morse gnällde över höstens intåg i ett instagraminlägg. För när verkligheten med livet kom ifatt i eftermiddags och jag återigen blev påmind om att uppskatta varje dag, vara i nuet och inte ta livet för givet så känns hösten trots allt väldigt välkommen.

Så ta en till kaffet när ni är sugna på det! Kanske läge att baka dessa mandelbullar med vitchoklad? Blev lite av en ny favorit hos mig efter att jag bakade dem förra helgen.

Kram på er<3


INGREDIENSER

Fördeg
5 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl

Deg
fördegen från ovan
ca 650 g vetemjöl
250 g mjölk
6 g salt
10 g kardemumma (mortlad)
150 g socker
150 g smör (rumsvarmt)

Fyllning
200 g smör (rumsvarmt)
75 g mandelsplitter
100 g vit choklad

1 st ägg
50 g mandelspån

strösocker
smör

----------------

GÖR SÅ HÄR:

Förmiddag dag 1

Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock/plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

Eftermiddag dag 1

Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk, salt. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas. Stjälp upp degen, forma till den och täck med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av smöret, strövar hälften av mandelsplittret och riv över hälften av den vita chokladen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Upprepa likadant med den andra degbiten.

Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Ställ plåtarna i en avstängd ugn och låt bullarna jäsa över natten eller i cirka 7-8 timmar.

Morgon dag 2

Efter jäsning- Ta fram plåtarna från ugnen om det jäst där och sätt på den på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelflagorna. När ugnen kommit upp i temp, sänk till 200 grader (varmluft, annars 225 grader) och ställ in plåten. Grädda bullarna så de får en härlig färg, ca 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler och precis innan servering pensla dem sedan med smält smör och doppa i strösocker.


-
HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

FrokenGronkulla
FrokenGronkulla,
De ser riktigt goda ut 😊
nouw.com/frokengronkulla
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229