Fredagskakan - Malin Sahlberg - Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

Fredagskakan

Malin Sahlberg - En söt blogg med inspiration till fredagskakan och elvafikat så väl som kalas och andra festliga tillfällen!

back-button
Fredagskakan

Fredagskakan

Picture of the author

Mandelbullar med vitchoklad

En recept på mandelbullar med vit choklad.

    Hur

    1.

    Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock/plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

    2.

    Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk, salt. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas.

    3.

    Stjälp upp degen, forma till den och täck med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

    4.

    Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av smöret, strövar hälften av mandelsplittret och riv över hälften av den vita chokladen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Upprepa likadant med den andra degbiten.

    5.

    Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Ställ plåtarna i en avstängd ugn och låt bullarna jäsa över natten eller i cirka 7-8 timmar.

    6.

    Morgon dag 2 Efter jäsning- Ta fram plåtarna

    Ingredienser

    5 g jäst

    250 g vatten

    250 g vetemjöl

    ca 650 g vetemjöl

    250 g mjölk

    6 g salt

    10 g kardemumma

    150 g socker

    150 g smör

    200 g smör

    75 g mandelsplitter

    100 g vit choklad

    1 st ägg

    50 g mandelspån

    strösocker

    smör