by Malin Sahlberg

Madeleinekakor med brynt smör

Godkväll!
Hur har veckan börjat? Själv skulle jag nog säga att det är lite både och. Bra på sina håll men lite sämre på andra.

I helgen bakade jag något av en favoritkaka här hemma, nämligen Madeleinekakor. Måste väl ändå vara en av de finaste små kakor man kan göra, älskar verkligen utseendet på dem, så eleganta och nätta på något sätt. Att de sedan var smaksatta med brynt smör och rullade i limesocker gjorde ju det hela bara ännu bättre.

Jag gjorde misstaget att smaka på smeten och måste bara avråda er å det bestämdes från att inte göra det. Då är det väldigt stor risk att det inte blir några kakor alls för så goda är denna smet. Det som räddade mina kakor var att jag smakade på den lilla klick smet som var kvar i bunken efter att jag fyllt formen. Hade jag tjuvsmakat innan den hamnat i formen så tror jag inte det hade varit små många kakor på bilderna som det är nu...

Kram och godnatt<3

INGREDIENSER
100 g smör
2 st ägg
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl mjölk

0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång alt. 1 tsk vaniljpulver
1 st lime (skalet)

Gräddning: 225- 200 grader, ca 7-8 minuter
Receptet räcker till ca 24 stora Madeleinekakor eller 48 små


GÖR SÅ HÄR:

Kakor- Börja med att starta ugnen på 225 grader och smöra och mjöla därefter en madeleineplåt.

Bryn sedan smöret så det blir riktigt gyllenbrunt och nötigt i doften. Ställ det åt sidan så länge. Vispa ihop ägg och socker vitt och fluffigt. Sikta i de torra ingredienserna och blanda. Häll därefter i mjölken och lite i taget av det brynta smöret och blanda till en slät och jämn smet.

Fyll formarna till ca 3/4 med smeten, sänk värmen på ugnen till 200 grader och grädda kakorna i 7-8 minuter, ta ut och låt svalna någon minut. Vänd sedan ur ur dem ur formen och rullar i sockerblandningen.

Sockerblandning- gör medan kakorna gräddas!
Riv skalet från limen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och blanda ihop med strösocker och limezest. Vänd kakorna i sockret när det fortfarande är lite ljumna.

Klart!


HAPPY BAKING!
/Malin

Gillar

Kommentarer

jessicapopiel
jessicapopiel,

Ser supergott ut!

nouw.com/jessicapopiel
clarabergertorres
clarabergertorres,
åhh så goda dem ser ut!!
nouw.com/clarabergertorres