by Malin Sahlberg

Madeleinekakor

Hej på er!
Då var det äntligen dags att publicera FREDAGSKAKAN, min bakblogg som jag under flera år funderat och tänkt på att jag ska starta. Men efter flertalet hejarop från vänner och familj har jag slutligen samlat mod till mig och kör alltså igång. Jag hoppas att ni ska vara många som hittar hit men framförallt att ni ska inspireras av mina bilder och recept. Bakning har under många år varit ett av mina stora intressen och det har bara vuxit med tiden.

Så till det första receptet här i bloggen då! Det blir en liten snäckformad mjuk kaka, nämligen Madeleinekakor. Det är kaka med ett riktigt elegant utseende men som är superenkel att göra. Det endaste lilla problematiska med denna lilla snäcka är att man behöver en madeleineplåt. Men det är det värt att investera i, de är inte speciellt dyra och blir väl spenderade pengar när man testat sina egna madeleinekakor som bara smälter i munnen.

Jag har smaksatt mina kakor med kardemumma och lite lite vanilj men då utmärkt att smaksätta både med citron och vanilj om man skulle föredra det bättre. Detta recept ger 12 stor eller 20 små kakor, beroende på vilken plåt man har.

Ingredienser:

75g smör- rumsvarmt
3/4dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2st ägg
1dl vetemjöl
2 tsk kardemumma

Gräddning: 175 grader, ca 8-9 minuter,

Gör så här:
Vispa smör, socker och vaniljsocker tillsdess att det är vitt och riktigt ordentligt blandat. Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning. Sikta sedan ner mjölet och ha sist i kardemumman. Vispa bara tills att allt är blandat ordentligt. Klicka ut smeten på den smorda madeleineplåten och grädda i ugnen tills de fått lite färg. Låt dem svalna på ett galler och pudera över florsocker precis innan servering.

Tips:
Har du en bakmaskin med vinge/flatblandare tycker jag det är lättast att börja med den när smör och socker ska vispas ihop och sedan byta när det är dags att ha i äggen.

Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229