by Malin Sahlberg

Macarons med minttryffel

Godkväll!!
Oj oj vad dagarna rullar på, redan onsdagkväll. Det går fort när man har fullt upp och roligt dessutom. Igår hänge jag ett gäng timmar hos frisören efter jobbet, ny frisyr och ny hårfärg lämnade jag med. Stor för att vara mig då är världens fegaste när det gäller mitt hår. Men jag är supernöjd så det gick ju bra att kliva utanför The comfort zone!

I helgen som gick gjorde jag macarons. För några år sedan gjorde jag det typ var och varannan dag och tröttnade tillslut på dem men nu var det kul att göra dem igen. Skönt att de blev bra också, de är kanske inte de enklaste kakor man kan ge sig på men när man smakar dem då är det värt allt. De är magiskt goda!

Receptet kommer från Made by mary och skulle ni stöta på patrull när ni testar att göra Macarons så har hon superbra tips och trix på vad som kan vara felet.

Kram och godnatt<3

Ingredienser
Macarons
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
30 g äggvita

75 g socker
25 g vatten

30 g äggvita
18 g socker

150 grader i ca 8-12 minuter.


Tryffel
90 g mörk mintchoklad
1 dl grädde


Tips: Läs igenom hela beskrivningen innan du drar i gång bakningen! Det är ju en del moment för att göra dessa kakor och för att det inte ska kännas som världens projekt är mitt tips att mäta upp alla ingredienser dagen innan (inte vattnet) och sikta ihop mandelmjöl och florsocker. Så är det lite kortare startsträcka dagen man ska baka!


Ett dygn innan du ska göra dina macarons: Häll upp äggvitan (i gram) i två skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur minst över natten men gärna 24 timmar.


Mät upp 18 gram socker i en liten skål.

Sikta 75 gram mandelmjöl och 75 gram florsocker i en störra bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint ”mjöl”.

Mät även upp 75 gram strösocker och 25 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Förbered din termometer så att den larmar på 118 grader.

Häll ner 30 gram äggvita från skål 1 i bunken till bakmaskinen. Sätt kastrullen med sockerlag på plattan på högsta temperatur och börja samtidigt vispa äggvitan. (Sockerlagen kokar upp fortare än man tror och det är därför viktigt att man börjar vispa äggvitan precis samtidigt som man sätter på sockerlagen så att inte sockerlagen blir klar före du vispat klart äggvitan. När äggvitan börjar bli ett fast ”skum” häll i sockret (18 g) lite grann i taget och vispa tills det blir fast och glansigt (vispa på hög hastighet). När sockerlagen når 118 grader ta bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner sockerlagen i den uppvispade äggvitan medan du vispar på medelhög hastighet (sockerlag kallnar fort så var snabb i momenten). Vispa tills ”smeten” blivit fast och glansig samt svalnat, ca 5-10 minuter.

Blanda 30 gram äggvita från skål nr 2 med mandel/florsocker-mjölet.

Vända nu samman mandelsmeten med marängsmeten. Var noga med att det blandas ordentligt. Här är konsistensen på smeten viktig, känns den väldigt trög så rör lite till så att smeten kommer flyta ut lite lite när de spritsats.

Häll ned i en spritspåse med en rätt smal rund tyll och spritsa ut dem i knappt 5-kronorsstorlek. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGT genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de ”good to go”, annars väntar du lite till.


Du gräddar dem MITT I UGNEN på 150 grader i ca 8-12 minuter.

När macaronsen verkar vara färdiga i ugnen; ta ut plåten, ”stjälp” av bakplåtspappret från plåten och placera det på ett galler. Låt macaronsen svalna innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken. De ska inte sitta fast, då är de inte riktigt färdiga men även färdiga macarons har en tendens att vara lite kletiga mot sitt underlag precis när de tagits ut ur ugnen och man bör därför vänta.

Låt kakorna vila medans du gör tryffeln.
Grovhacka chokladen. Koka upp grädden, ta bort den från värmen på spisen och rör ner chokladen. Blanda tills att chokladen smält helt. Ställ in den i kylskåpet för att stelna, minst en timme.

Spritsa eller klicka ut tryffel på hälften av kakorna och para sedan ihop dem två och två. Med fördel låter man macaronsen gotta till sig över natt med fyllningen innan de serveras, men de funkar såklart jättebra att servera direkt också!


Happy Baking!
/Malin

Gillar

Kommentarer